ISTRAŽIVANJE Jedna od teorija je procjena da je imunološki sistem žena snažniji

Zašto više muškaraca umire od koronavirusa

Pripadnici muškog spola više puše, a to utječe na nivo raznih bolesti, koje imaju ogroman utjecaj na ishod infekcija

Avaz.ba
14.04.2020 15:30

Imunološki odgovor na infekcije obično je agresivniji i efikasniji kod žena

Foto: AFP

Muškarci su daleko više pogođeni koronavirusom od žena. U Sjedinjenim Američkim Državama umrlo je dvostruko više muškaraca od žena, a u Evropi čak 69 procenata žrtava tokom pandemije čine muškarci, navodi BBC.

Grupa istraživača, pod vosstvom Eni Purdi s koledža u Londonu, napravila je mapu spolnih razlika u raznim zemljama tokom rada na otkrivanju uzroka veće smrtnosti među muškarcima. Jedna od teorija jeste procjena da je imunološki sistem žena snažniji.

Filip Gulder, profesor imunologije s Oksforda, smatra da je imunološki odgovor na infekcije obično agresivniji i efikasniji kod žena. Djelimičan razlog je taj što žene imaju dva X hromozoma, dok muškarci imaju samo jedan, što je kod virusa važno.

  • U Kini puši samo pet posto ukupne ženske populacije
    U Kini puši samo pet posto ukupne ženske populacije Foto: AFP

- Protein pomoću kojeg se virusi kao što je korona otkrivaju, kodiran je na X hromozomu. Kao rezultat toga, ovaj protein u mnogim imunološkim ćelijama žena nalazi se u dvostrukim dozama u poređenju sa muškarcima - navodi Gulder.

Druga mogućnost većeg imuniteta kod žena tiče se konzumacije duhana. Muškarci više puše, a to utječe na nivo raznih bolesti, poput bolesti srca, hroničnih plućnih bolesti i raka. Te bolesti imaju ogroman utjecaj na ishod infekcija, poput koronavirusa.

To je posebno izraženo u Kini, u kojoj puši 50 posto muškaraca u ukupnoj muškoj populaciji i samo pet posto žena, prenosi Srna.

Mnogi ekonomisti upozoravaju da u recesijama, poput ove izazvane pandemijom, slabije prolaze muškarci, koji češće ostaju bez posla, jer rade u industrijama koje su vezane za ekonomske cikluse, poput građevine i proizvodnje. Nasuprot tome, žene dominiraju industrijama koje nisu vezane za takve cikluse, kao što su zdravstvo i obrazovanje. 

Komentari

NA VRH