AMERIKA

Pobuna u Njujorku: Kuomo neće poslušati Trampa

Držite politiku dalje od ovoga, rekao je guverner

Tramp: Vjeruje u "totalni autoritet". AFP

Avaz.ba

14.4.2020

Guverner Njujorka Endrju Kuomo (Andrew Cuomo) izjavio je danas da neće poštovati bilo kakvo naređenje predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa (Trump) o otvaranju ove američke države na način koji nije siguran tokom pandemije koronavirusa.

- Ako bi mi naredio da obavim otvaranje na način koji bi ugrozio javno zdravlje naroda moje države, ne bih to uradio - rekao je Kuomo za CNN.

Tramp je jučer izjavio da vjeruje u "totalni autoritet" nad državama u smislu odgovora na koronavirus, što nije podržano Ustavom i što su pravni stručnjaci odmah odbacili, kao i pojedini guverneri, prenosi Srna. 


Kuomo: Federalna administracija nema apsolutnu vlast. AFP

Kuomo je rekao da bi takvo naređenje postavilo ustavni izazov za države i federalnu administraciju, koji bi završio na sudu.

- Najgora moguća stvar koju trenutno može da uradi je da se ponaša diktatorski, na jednostranački način koji izaziva podjele. Držite politiku dalje od ovoga - rekao je guverner Njujorka.

On je dodao da su osnivači SAD već riješili ovo pitanje i da je to zapisano u Ustavu.

- Tu piše da federalna administracija nema apsolutnu vlast. Piše upravo suprotno od onoga što je predsjednik rekao - rekao je Kuomo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.