PANDEMIJA Nova strategija najavljena u šest tačaka

WHO upozorila države da prerano ne ublaže restrikcije

Zemlje moraju da uspostave ravnotežu između mjera koje omogućavaju rad preopterećenih zdravstvenih sistema, i društevno-ekonomskog uticaja tih mjera

Avaz.ba

Generalni direktor WHO Teodros Adhenon

Foto: Arhiv


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je upozorila države širom svijeta da prerano ne ukidaju restriktivne mjere uvedene radi zaustavljanja pandemije COVID-19

- Dok se Covid-19 ubrzava veoma naglo, usporava se mnogo sporije. Drugim riječima, put naniže je mnogo sporiji od puta naviše - poručio je u ponedjeljak generalni direktor Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je upozorio da "to znači da se restriktivne mjere moraju ukidati polako i kontrolisano. To se ne može uraditi sve odjednom".

- Mjere kontrole mogu se ukinuti samo ako su na snazi odgovarajuće javne zdravstvene mjere, uključujući značajan kapacitet za traženje kontakata oboljelih - rekao je Adhanom Gebrejesus.

On je ukratko, u šest tačaka, najavio novu strategiju koja će biti dostavljena državama o tome šta treba da utvrde prije no što razmotre ukidanje socijalnog distanciranja i sličnih mjera.

Prvo je da prenošenje virusa treba da bude pod kontrolom.

Drugo je da zdravstveni sistem ima kapacitet da otkriva, izoluje i liječi pacijente, i da prati svaki kontakt.

Treće je da je rizik od pojave bolesti COVID-19 u bolnicama i staračkim domovima bude smanjen na minimum.

Četvrtka tačka koju države treba da utvrde prije no što razmotre ukidanje mjera, jeste "da su preventivne mjere na snazi na ključnim mjestima kao što su škole, radna i druga mjesta gde ljudi moraju ići.

Peta tačka je da treba biti u stanju da se upravlja rizikom uvoza bolesti iz inostranstva.

Posljednja, šesta tačka nove strategije WHO je da su društvene zajednice u potpunosti obaviještene, angažovane i da su u stanju da se prilagode 'novoj normalnosti'.

Zemlje moraju da uspostave ravnotežu između mjera koje omogućavaju rad preopterećenih zdravstvenih sistema, i društevno-ekonomskog uticaja tih mjera, saopćeno je. 

Više o temi Pandemija

DOBRE VIJESTI
KCUS: Svi testirani uzorci su negativni
NA VRH

Podijeli članak na