FRANCUSKA

Karantin zaustavio obnovu Notr Dama

Nikakve komemoracije nisu planirane povodom obilježavanja godišnjice požara

Radovi zaustavljeni. AFP

Avaz.ba

15.4.2020

Nad nijemom pariskom katedralom Notr Dam, na rubu urušenog krova, stoji dizalica. Godinu nakon razornog požara koji je zamalo uništio jedan od najcjenjenijih spomenika u svijetu, radovi su zaustavljeni. Milioni ljudi diljem svijeta u užasu su gledali kako se 15. aprila prošle godine vatrogasci cijelu noć bore da spase ovo remek-djelo iz 13. stoljeća. Vatra je oštetila krov i srušila zvonik. 

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) obećao je nadljudske napore kako bi se u pet godina obnovila građevina koja je dio baštine UNESCO-a. Želja je da se završi do Olimpijskih igara u Parizu 2024.

No, francuski karantin radi sprečavanja širenja virusa - zbog koje su u potpunosti obustavljeni radovi na građevini - čini taj cilj još daljim. Radovi su već mjesecima odgođeni zbog procesa dekontaminacije, jer se u plamenu otopilo više od 300 tona olova s krova, prekrivši građevinu toksičnim česticama koje se teško skidaju. 


Gomile šuta još se moraju ukloniti s krova. AFP

Uprkos masivnim drvenim gredama koje sprečavaju da ne padnu arkade i zabat, struktura je i dalje krhka. Vlasti su zimi morale zaustaviti posao nekoliko puta kad je brzina vjetra prelazila 40 kilometara na sat.

Radnici koji uobičajeno rade na građevini, nisu čak uklonili ni gomilu metalnih cijevi koje su se ispreplele tokom požara, koji je izbio tokom renovacije krovišta. Sve dok to ne učine, ne mogu postaviti izdržljiviji privremeni krov, koji bi od kiše štitio neprocjenjive crkvene umjetnine.

Iako istražitelji još nisu utvrdili uzrok požara, tužioci sumnjaju da krivnja leži na loše spojenim električnim žicama ili u neugašenoj cigareti.


Monumentalni zadaci

Žan-Lui Žoržulin (Jean-Louis Georgelin), general sa pet zvjezdica koji je zadužen za obnovu katedrale, nada se da će radovi uskoro ponovno početi. Možda prve počnu baš njegove "vjeverice" koje vise na užadi tamo gdje je opasno hodati.

- Za ove tehničare, hodače po užadi, socijalno distanciranje dio je posla - rekao je Žoržulin za AFP.

Veći dio šute uklonjen je iz centralnog dijela crkve, što je omogućilo pariskom nadbiskupu Mišelu Opetitu (Michel Aupetit) da u crkvi na Veliki petak održi malu ceremoniju.

No, gomile šuta još se moraju ukloniti s krova iznad masivnog križnog svoda, što je osjetljiva operacija koja je trebala biti završena ovog ljeta.

Obnovljene orgulje iz Notr Dama moraju se, također, ukloniti da bi se skoro 8.000 cijevi pedantno očistilo od sloja olovne prašine, koji se nataložio nakon topljenja krova i tornja.

Teški izbori

No, zavničnici još moraju donijeti krucijalnu odluku - ponovno izgraditi katedralu točno onakvu kakva je bila koristeći tradicionalne tehnike i materijale ili modernu opremu i ekspertizu?  

Makron je rekao da se zalaže za "osavremenjivanje" tornja koji je u 19. stoljeću postavio arhitekt Ožen Viole-le-Luk (Eugene Viollet-le-Duc) i ionako je bio modernije izrade.

Nikakve komemoracije nisu planirane povodom obilježavanja godišnjice požara, u skladu sa zabranama javnih okupljanja tokom krize uzrokovane koronavirusom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.