UPOZORENJA

Lažni lijekovi mogli bi izazvati paralelnu pandemiju

Koronavirus doprinio da potražnja postane mnogo veća od ponude

WHO istražuje slučajeve lažnih medicinskih proizvoda. AFP

Avaz.ba

15.4.2020

Na tržištu cvjeta distribucija lažnih lijekova namijenjenih za "liječenje" koronavirusa, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Pandemija koronavirusa doprinijela je da potražnja postane mnogo veća od ponude, a problem je i to što su Indija i Kina, dva najveća proizvođača lijekova na svijetu, u svojevrsnoj izolaciji. Tako je tržište postalo preplavljeno lažnim i opasnim "lijekovima" za koronavirus.

Ozbiljne i teške nuspojave

- Svjetska zdravstvena organizacija skreće pažnju na to da korištenje ovakvih lijekova može imati ozbiljne i teške nuspojave. Jedan naučnik kaže da bismo zbog lažnih lijekova na tržištu mogli imati paralelnu pandemiju – tvrdi BBC.

Interpolova jedinica za borbu protiv globalnog farmaceutskog kriminala u samo jednoj sedmici uhapsila je 121 osobu u 90 država, što je rezultiralo zapljenom opasnih lijekova koji su vrijedni više od 14 miliona dolara, kao i desecima hiljada lažnih zaštitnih maski za lice.

Najveći proizvođači u izolaciji. AFP

- Ilegalna trgovina lažnim medicinskim potrepštinama potpuno je nepoštivanje ljudskih života – tvrdi glavni sekretar Interpola Jirgen Štok (Jurgen Stock).

WHO precizira da ova lažna medicinska industrija vrijedi više od 30 milijardi dolara u državama s niskim i srednjim primanjima.


Najbolji ishod

- Najbolji ishod je da takvi lažni lijekovi vjerovatno neće izliječiti bolest kojoj su namijenjeni i neće imati nikakvih posljedica - kaže Perne Burdijon Estev (Pernette Bourdillion Esteve).

No, članica WHO koja istražuje slučajeve lažnih medicinskih proizvoda, upozorava da lažni lijekovi mogu nanijeti štetu zdravlju ako sadrže toksične sastojke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.