KORONAVIRUS

Crvene fleke na koži i simptomi infarkta novi pokazatelji da ste zaraženi

Ljekari su primijetili i čestu pojavu promjena na koži u vidu lažnih ozeblina

Jedan od znakova je koprivnjača. Ilustracija

Avaz.ba

15.4.2020

O koronavirusu i bolesti COVID-19 svakog dana se sve više saznaje, što nije čudno budući da se radi o potpuno novom virusu, do sada nepoznatom nauci. I dalje su glavni i osnovni simptomi COVIDA-19 povišena temperatura i suh kašalj, ali se u međuvremeno pojavilo još simptoma koje naučnici svrstavaju u, također, jasne pokazatelje da se radi o infekciji koronavirusom.


Bol u stomaku

Tako smo do sada saznali i da su gubitak čula mirisa i ukusa, također, čest simptom. Uz to, veliki broj slučajeva je prema istraživanjima ljekara iz Vuhana prije samih glavnih simptoma osjetio i probleme sa organima za varenje, uglavnom u vidu dijareje, bola u stomaku i povraćanja.

Zna se i za tri blaga simptoma koronavirusa koja su potpuno atipična, kao i konjuktivitis. A, kako javljaju stručnjaci iz francuskog Nacionalnog udruženja dermatovenerologa, sve je više slučajeva sa neuobičajenim simptomima koji nemaju nikakve veze sa respiratornim simptomima.


Naučnici vijećaju o ovim simptomima i ne iznose konkretne stavove i procente. Ilustracija

Jedan od njih je koprivnjača, iznenadne crvene fleke na koži. Ljekari su primjetili i čestu pojavu promjena na koži u vidu lažnih ozeblina. Trenutno, naučnici iz Nacionalnog udruženja dermatovenerologa još uvijek vjećaju o ovim simptomima i ne iznose konkretne stavove i procente.


Zbunjenost i konfuzije

Pored toga, kako izvještava "Times" pojedini pacijenti osjećaju neurološke simptome poput zbunjenosti i konfuzije, kao i trnce u udovima. Kod pojedinih slučajeva javljaju se svi simptomi infarkta, ali bez začepljenih arterija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.