NJEMAČKA Održana telefonska konferencija

Merkel najavila popuštanje mjera: Maske više nisu obavezne

Od narednog ponedjeljka će moći biti otvorene trgovine koje posluju na prostoru većem od 800 kvadrata

Avaz.ba

Merkel: Moramo nastaviti s ogromnim oprezom

Foto: Agencije


Angela Merkel, njemačka kancelarka, održala je danas telefonsku konferenciju s čelnicima saveznih pokrajina u vezi s novim koracima koje bi išle u smjeru popuštanja mjera u kriznoj situaciji uzrokovanoj koronavirusom. 

Merkel i šefovi njemačkih pokrajina dogovorili su da će mjera ograničenje kontakata biti produžena do 3. maja te da će se određene aktivnosti u školama, nakon višesedmičnog zastoja, nastaviti 4. maja.

Veliki događaji trebali bi i dalje biti zabranjeni do 31. avgusta zbog pandemije, a među njima je i organizacija fudbalskih utakmica. Frizerski saloni će moći od 4. maja nastaviti s radom. Jedna od novina je i da je na snagu stupila i nova naredba koja nalaže da nošenje maski više nije obaveza, ali jeste preporuka.

  • Angela Merkel

    Angela Merkel

    Foto: Agencije


Od narednog ponedjeljka će moći biti otvorene trgovine koje posluju na prostoru većem od 800 kvadrata.

- Moramo razumjeti da ćemo toliko dugo s virusom živjeti dok ne budemo imali potrebnih lijekova ili vakcina. Moramo nastaviti s ogromnim oprezom. Nastavit ćemo s mjerama socijalne distance od metar i po. Ta mjera će i dalje biti na snazi. Kada bismo sada krenuli u rehabiltaciju mjera koje se odnose na društveni život, moramo imati na umu da to radimo paralelno s prepoznavanjem infekcionih lanaca. Mi radimo na jednom softveru koji bi nam to trebao olakšati. Diskutirali smo i o staračkim domovima gdje moramo nekako doprinijeti da ne bude potpune izolacije - kazala je Merkel.

Više o temi Koronavirus

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na