SVIJET FINANSIJA

Dok je svjetska ekonomija na koljenima, Bezos inkasirao 24 milijarde dolara profita

Kompanija za online trgovinu "Amazon" bilježi vrtoglav rast cijena dionica

Bezos: Imperija raste. Arhiva

Avaz.ba

15.4.2020

Pojava koronavirusa direktno je povećala zaradu američkog milijardera Džefa Bezosa, vlasnika "Amazona", kompanije za online trgovinu, prenosi "Independent". 

Bezos je od početka pandemije inkasirao nove 24 milijarde dolara zbog vrtoglavo pojačane kupovine putem interneta.  


Dionice porasle za 5,3 posto

Osnivač "Amazona" već je duže vrijeme najbogatiji čovjek na svijetu, a njegova poslovna imperija, sudeći prema informacijama "Blumberg indeksa milionera", sada je teška 138 milijardi dolara.

U utorak je cijena dionica "Amazona" porasla za 5,3 posto, a čemu su doprinijeli potrošači koji su za vrijeme pandemije pojačali promet.

Bezos je na taj način postao jedan od rijetkih poslovnih ljudi koji ima enormnu koristi od trenutnog zastoja u svjetskoj ekonomiji. Istovremeno su 22 miliona Amerikanaca ostala bez posla dok Bezosovo poslovno carstvo buja.

Mask: Zaradio 7,4 milijarde dolara. Arhiva

Osnivač "Tesle" Elon Mask svom također ogormnom bogastvu ove godine dodao je nove 10,4 milijarde dolara, dok je bogatstvo osnivača „Zooma“ Erika Juana skoro pa udvostučeno jer je na svoj konto dodao 7,4 milijarde dolara.

S druge strane, vlasnici popularnog američkog trgovačkog lanca „Walmart“, porodica Valton, također bilježe povećanje vrijednosti dionica kompanije od pet posto, jer su potrošači postali ovisni o gigantu maloprodaje robe tokom pandemije.


Vrtoglavi finansijski rast

Uporedo s finansijskim rastom "Amazon" je zaposlio hiljade novih radnika da bi odgovorio trenutnim potrebama i ekonomskim izazovima.

Bez obzira na kritike američke javnosti koje su bile usmjerena na minimalnu zaštitu radnika u skladištima tokom pandemije, Bezosov biznis je ostao neokrnjen.

Prema „New York Timesu“, u 50 američkih skladišta „Amazonu“ zabilježeni su slučajevi infekcije među radnicima.

Kao reakcija na ove kritike "Amazon" je u petak otpustio dva dizajnera koja su dala javne izjave medijima u kojima se dovode u pitanje mjere zaštite na radnom mjestu.

Radi se o Marenu Kosti i Emilji Kaningem, a kao razlog za njihovo otpuštanje navedno je da su prekršili politiku firme o istupanju u medijima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.