EVROPA

Ministri zdravlja zemalja članica EU održali sastanak

Fokus treba ostati na smanjenju uticaja na ljudske živote, u smislu broja oboljelih i umrlih koliko god je to moguće

U Italiji umrlo više od 21.000 ljudi. Ilustracija

Avaz.ba

15.4.2020

Ministri zdravstva zemalja članica EU saglasili su se da je covid-19 nezabilježena zdravstvena kriza u historiji Unije i da je najvažnije smanjiti njen uticaj na ljudske živote, rekao danas nakon sastanka hrvatski zdravstveni zvaničnik. 

- Fokus treba ostati na smanjenju uticaja na ljudske živote, u smislu broja oboljelih i umrlih koliko god je to moguće - istakao je državni sekretar u ministarstvu zdravstva Željko Plazonić nakon videokonferencije s evropskim ministrima zdravstva.

Zajednički napori

Državni sekretar zemlje koja predsjedava EU-om rekao je da je "izuzetno važno osiguranje sveobuhvatnog testiranja stanovništva i zaštita posebno ranjivih skupina".

Dodao je da je uz saradnju i koordinaciju 27 članica potrebno jačati "zajedničke napore u istraživanju i pronalasku vakcine".

Na videokonferenciji je učestvovala i sekretarka Evropske komisije za zdravlje i sigurnost hrane, Stela Kijriakides. Predstavila je smjernice za optimalnu i racionalnu upotrebu ljekova kako bi se izbjegla nestašica u kontekstu covida-19, rekao je Plazonić.

Evropska komisija predstavila je u srijedu plan za postupno popuštanje mjera s uvažavanjem tri kriterija. Širenje zaraze mora biti znatno usporeno i stabilizovano, zdravstveni sistemi moraju imati dovoljno kapaciteta i potrebno je bolje pratiti širenje zaraze što se može postići većim testiranjem.

Plazonić je istakao da se članice EU-a slažu da su "adekvatni kapaciteti zdravstvenog sistema ključni za donošenje odluka o popuštanju postojećih mjera". Neke članice EU-a počele su s laganim povratkom "u normalu" početkom sedmice, ali ne i Hrvatska.


Porastao broj zaraženih. Ilustracija

- Hrvatska će na to biti spremna kada svi relevantni parametri, pogotovo epidemiološki, budu dozvolili tzv. relaksaciju mjera - poručio je Plazonić.

U Italiji, u kojoj je više od 21.000 ljudi umrlo u pandemiji, ograničen broj prodavnica i kompanija dobio je dozvolu za otvaranje. Najpogođenija Lombardija i druge regije na sjeveru Italije odlučile su da još malo pričekaju, ali Veneto kreće s laganim otvaranjem.


Pridržavanje mjera i higijene

Nakon pet sedmica karantina, mogu raditi knjižare i prodavnice s opremom za bebe i djecu, ali uz striktno pridržavanje mjera i higijene. Oko deset hiljada djece u Danskoj vraća se u srijedu u škole, vrtiće i jaslice, a u Sloveniji su neke kompanije i trgovine juče nastavile da rade.

U Austriji su od utorka otvorene manje trgovine do 400 kvadratnih metara te veće prodavaonice s građevinskim i vrtnim materijalom uz obvezno sprovođenje strogih higijenskih standarda nošenja maski i držanje razmaka.

Češka vlada u utorak je najavila plan postepenog otvaranja trgovina i restorana u idućih sedam sedmica. No, ministar zdravstva Adam Vojtech upozorio je da plan zavisi od poštovanja higijenskih mjera te da je uslovljen i brzinom širenja koronavirusa.

Građevinski i industrijski radnici u Španiji vratili su se u ponedjeljak na posao nakon što su najnoviji podaci ukazali na blagi pad novih slučajeva zaraze koronavirusom.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.