PERZIJSKI ZALJEV Skupina od 11 brodova mornarice

Iranski vojni brodovi opasno se približili američkima

Napetosti između Irana i SAD razbuktale su se početkom godine nakon ubistva Kasima Sulejmanija u Iraku

Avaz.ba
16.04.2020 06:55

Američka strana poslala nekoliko upozorenja

Foto: AFP

Skupina od 11 brodova mornarice iranske Islamske revolucionarne garde (IRGCN) opasno se približila brodovima američke vojne mornarice i obalne straže u Perzijskom zaljevu, objavila je američka vojska.

Prema saopćenju američke vojske, iranski brodovi približili su se šest američkih vojnih brodova koji su se u tom trenutku u međunarodnim vodama povezivali s vojnim helikopterima. U jednom trenutku, bili su udaljeni samo desetak metara od jednog broda američke obalne straže. 

Američka strana uputila je nekoliko upozorenja putem radioveze, sirena i uređaja za stvaranje buke i iranski brodovi su nakon sat otplovili.

- Opasni i provokativni potezi Iranske revolucionarne garde pojačali su opasnost greške u izračunu i sudara i nisu bili u skladu sa međunarodno priznatom Konvencijom o međunarodnim propisima za sprečavanje sudara na moru - navodi se u saopćenju američke vojske.

Iranski mediji nisu izvijestili o incidentu.

  • Opasni i provokativni potezi Iranske revolucionarne garde
    Opasni i provokativni potezi Iranske revolucionarne garde Foto: AFP

Napetosti između Irana i SAD ponovo su se razbuktale početkom godine nakon američkog ubistva čelnika iranske Revolucionarne garde Kasima Sulejmanija u Iraku.

Iran je uzvratio raketnim napadom na vojnu bazu Ain el-Asad, u kojoj su bili smješteni američki vojnici. U napadu niko nije ubijen niti ranjen.

Početkom aprila, američki predsjednik Donald Tramp (Trump) ustvrdio je da Iran i njegovi saveznici planiraju tajni napad na američke ciljeve u Iraku upozorivši da će, bude li izveden, platiti "veoma visoku cijenu".

Komentari

NA VRH