KORONAVIRUS

Bil i Melinda Gejts podržali WHO s još 150 miliona dolara

To je institucija koja povezuje nacije i brine se da provodimo najbolje prakse između zemalja, rekao je Gejts

Bil i Melinda Gejts: Osudili odluku lidera SAD. Agencija

Avaz.ba

16.4.2020

Bil (Bill) i Melinda Gejts (Gates) osudili su odluku lidera Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa (Trump) o prestanku finansiranja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Tom prilikom su naveli kako će njihova Fondacija izdvojiti dodatnih 150 miliona dolara za ovu organizaciju kako bi pomogli malim i nerazvijenim zemljama.

U ekskluzivnom intervjuu za "ABC News" Gejts je kazao kako se nada da će Tramp promijeniti mišljenje, jer je sistemu globalnog zdravstva potrebna pomoć Sjedinjenih Američkih Država.

- Ovo je globalni problem. To je institucija koja povezuje nacije i brine se da provodimo najbolje prakse između zemalja. Bit će dovoljno vremena da se osvrnemo i vidimo koje su zemlje učinile dobro, a koje nisu, te gdje je WHO trebao djelovati drugačije. Mi smo velika podrška ulozi koju ima WHO. Znate, oni su ti koji su pomogli da se iskorijene boginje. Oni vide šta se dešava na globalnom nivou - rekao je Gejts.

Predsjednik SAD jučer je rekao kako će narediti administraciji da obustavi finansiranje WHO-a te je optužio Ujedinjene narode za loše upravljanje pandemijom koronavirusa i prikrivanje širenja virusa. 

Gejtsova fondacija već godinama najvećim dijelom finansira djelovanje WHO-a. Ilustracija

- Mi više od 20 godina sarađujemo sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. I nijedna institucija nije savršena, ali uz globalni odgovor, proći ćemo kroz sve ovo. WHO je stvoren nakon Drugog svjetskog rata da se bavi upravo takvim pitanjima širom svijeta. Dakle, privremeno zaustavljanje finansiranja, jednostavno, nema smisla - rekla je Melinda.

Fondacija "Gates" najavila je da će dodatno finansirati WHO sa još 150 miliona dolara bespovratnih sredstava, čime je povećala svoju borbu protiv pandemije na više od 250 miliona dolara. Inače, prema finansijskim izvještajima, odmah nakon SAD-a, Fondacija "Gates" već godinama najvećim dijelom finansira djelovanje WHO-a.

- Uz novih 150 miliona dolara, zaista želimo pomoći zemljama s niskim i srednjim dohotkom, jer posmatramo širenje bolesti širom svijeta. Moramo poboljšati zdravstveni sistem ovih zemalja kako bi imale zaštitnu opremu za svoje zdravstvene radnike - istaknula je Melinda.

Prema saopćenju, novčana sredstva su, također, namijenjena podupiranju razvoja vakcine i pružanju pomoći u jačanju zdravstvenog sistema Afrike i Južne Azije. Fondacija "Gates" navela je da poziva svjetske vođe da se ujedine u globalnom odgovoru na Covid-19 kako bi se osigurao jednak pristup dijagnostici, tretmanima i vakcinama.

- Zdravlje je naša najvažnija stvar. Moramo zaštititi svoje zdravlje - rekla je Melinda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.