SAVJETI

Kako izbjeći da sa poručenom hranom pokupite i patogene čestice

Ukoliko je to moguće svaka mjera predostrožnosti, kao što je beskontaktna dostava, kojom maksimalno poštujete socijalno distanciranje značajna je preventiva

Zaposleni nose zaštitne rukavice i maske. Agencija

Avaz.ba

16.4.2020

Zbog novonastale situacije posebno je zaživjela dostava hrane i pića. Koliko je ovaj vid usluge zapravo bezbjedan? Doktorica Kejtlin Velš (Caitlin Welsh), govorila je o tome kako izbjeći da sa poručenom hranom pokupite i patogene čestice. 


Prije svega – istražite restoran od kojeg poručujete

Kako svaki restoran (ugostiteljski objekat) samostalno kontrolira preventivne mjere, usljed pandemije, savjetuje se da prije nego što poručite hranu, provjerite restoran. Mnogi restorani su na svoje sajtove postavili mjere preventive koje preduzimaju kako bi sebe i svoje mušterije zaštitili od širenja zaraze. Kako bi uveli preventivne mjere higijene, mnogi restorani su uveli kao obavezu da njihovi zaposleni nose zaštitne rukavice i maske, kao i da svaki sat sve radne površine dezinficiraju. 


Odlučite se za beskontaktnu dostavu

Ukoliko je to moguće svaka mjera predostrožnosti, kao što je beskontaktna dostava, kojom maksimalno poštujete socijalno distanciranje, značajna je preventiva. Neki restorani u svojim ponudama sada imaju vid dostave gdje vam hranu ostavljaju ispred vrata. Na ovaj način se izbjegava i kontakt putem novca, jer se plaćanje vrši elektronskim putem. 

Ambalaža u kojoj se donosi hrana mogla bi biti luka za usidrene viruse. Agencija

Bacite pakovanje

Iako za sada ne postoje evidentirani dokazi o tome da se neko zarazio putem pakovanja hrane, nedavno istraživanje, u martu, pokazalo je da se virus korona zadržava na plastičnim površinama i do 72 sata. Što ukazuje na to da bi ambalaža u kojoj donosimo hranu mogla da bude luka za usidrene viruse. 

S tim u vezi, predlaže se da pažljivo prebacite poručenu hranu u posudu, a ambalažu bacite. Nakon toga dobro operite ruke i tek onda sjedite da jedete. Zbog toga je izuzetno značajno da sve što unesete u kuću od namirnica tretirate kao potencijalno kontaminirano. Osobama, koje spadaju u visokorizične grupe, savjetuje se da kupljenu hranu tretiraju sa rukavicama. Ovo se naročito odnosi na trudnice, one sa pratećim bolestima i starije od 65 godina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.