RAST

U Kini porast broja lokalno prenesene zaraze

Peking prvi put od 23. marta zabilježio tri nova lokalna slučaja

Zabilježen rast u odnosu na prethodni dan. AFP

Fena

16.4.2020

Kina je jutros prijavila manje novih slučajeva koronavirusa koji uključuju putnike koji dolaze iz inozemstva, ali skok broja lokalno prenesenih zaraza, pri čemu je kineska prijestonica prvi put u više od tri sedmice imala nove slučajeve zaraze.

Novi uvezeni slučajevi zaraze spustili su se u srijedu na 34 u odnosu na 36 dan ranije, saopćila je Nacionalna zdravstvena komisija, što je pad treći dan zaredom, usred strogih graničnih provjera i smanjenja međunarodnih letova.

Ali, broj slučajeva lokalnih zaraza porastao je na 12 u odnosu na 10 dana ranije, a grad Peking prvi je put od 23. marta zabilježio tri nova lokalna slučaja, javio je Reuters.

Ostali novi lokalni slučajevi u srijedu bili su u pokrajinama Heilongjiang i Guangdong, a obje se bore sa prilivom zaraženih putnika izvana, većinom kineskih državljana koji se vraćaju iz inozemstva.


Više slučajeva lokalne zaraze. Fena

Sve u svemu, kontinentalna Kina prijavila je u srijedu 46 novih potvrđenih slučajeva, isto kao i dan ranije, čime je ukupan broj potvrđenih slučajeva 82.341. 

Heilongjiang je imao 16 novih uvezenih slučajeva, a svi su kineski državljani koji su stigli iz Rusije. Ova pokrajina postala je prva linija kineske borbe da spriječi uvozne slučajeve, jer se kineski državljani vraćaju kopnom preko Rusije.

Guangdong je imao pet novih slučajeva povezanih sa putnicima iz inozemstva. Broj novih asimptomatskih slučajeva povećan je sa 64 u posljednja 24 sata u odnosu na 57 dana ranije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.