ŽARIŠTE VIRUSA

Otvorene tržnice u Vuhanu: Zabranjena prodaja divljih životinja

Na ulazu u tržnicu "Baishazhouu" piše i da je deset slučajeva koronavirusa otkriveno na tom mjestu

Pijace ponovo rade. AFP

Fu.M./Avaz.ba

16.4.2020

Iako je kineski grad Vuhan tek izašao iz blokade nakon 76 dana, tržnica morskih plodova Huanan, odakle je u decembru prošle godine potekao novi koronavirus, ostaje i dalje zatvorena i pod zaštitom. Ipak, ostala takozvana mokra tržišta ponovo su počela raditi.

"ABC News" posjetio je jedno od najvećih tržišta u gradu, pijacu koja je ostala otvorena tokom cijele epidemije.

Okačeni baneri

Prema pisanju kineskog lista "China Daily", 2.300 tona svježih proizvoda i mesa kupovalo se na pijaci na vrhuncu zatvaranja Vuhana sredinom februara. Velike količine mesa i drugih proizvoda isporučene su lokalnim humanitarnim organizacijama, a potom su ih volonteri dijelili po kućama.

Sada su na ulazu u pijacu okačeni baneri na kojima piše: "Izuzetno zabranjena prodaja žive peradi i trgovina divljim životinjama!"


Zaraženi prodavači

Kineska vlada nedavno je zaustavila prodaju i konzumiranje divljih životinja kao odgovor na koronavirus.

- Otkad je Huanan u nevolji, našim tržištem se strogo upravlja. Niko ne želi postati novi Huanan. Svi su uplašeni - rekao je prodavač mesa za "ABC News".

Na ulazu u tržnicu "Baishazhouu" piše i da je deset slučajeva koronavirusa otkriveno na tom mjestu, iako nije jasno jesu li bili zaraženi prodavači ili kupci. Svi su se zaraženi oporavili, piše na bilbordu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.