UPOZORENJA

Mogući lijek protiv koronavirusa smrtonosan u jačim dozama?

U rizičnoj grupi često ima teške posljedice

Moguće nuspojave nisu dovoljno ispitane. News.rusabook.com

Avaz.ba

16.4.2020

Medicinski eksperti nadaju se da bi lijek protiv malarije mogao da pomogne u borbi protiv pandemije koronavirusa. No, prejaka doza tog lijeka izaziva teške srčane probleme. U Brazilu je tako umrlo 11 pacijenata i testiranje je obustavljeno, prenosi B92.

Dok traje rad na vakcini, naučnici širom svijeta nadaju se da bi neki postojeći lijekovi mogli da djeluju protiv simptoma koje izaziva koronavirus. Posljednjih sedmica velike nade polažu se u hlorokin, koji se decenijama koristi u suzbijanu malarije.

U laboratorijskim studijama u Francuskoj i Kini, doduše na malom broju ispitanika, utvrđeno je da hlorokin može da spriječi umnožavanje virusa i smanji njegovu koncentraciju u slučaju teških simptoma.

Iako su postojale sumnje, a moguće nuspojave nisu dovoljno ispitane, počele su kliničke studije s ovim lijekom. No, u Brazilu je 11 pacijenata umrlo zbog jakih aritmija i oštećenja srčanog mišića koji su, vjerovatno, izazvani većim dozama hlorokina u kombinaciji s antibiotikom.

Neki od lijekova koji se koriste u liječenju koronavirusa. AFP

Internisti su još prošle sedmice u jednom kanadskom stručnom časopisu upozorili na opasnost od aritmije, pogotovo ako se hlorokin daje s antibiotikom.

Prema tom tekstu, kombinacija lijekova može da izazove i hipoglikemiju (veliki pad šećera u krvi), kao i uznemirenost, zbunjenost i halucinacije. Kod jačih doza, tvrdili su internisti, može da dođe do epileptičnih napada, kome i prestanka rada srca.

Dio problema moglo bi da bude to što je većina ljudi koji zbog korone razviju teške simptome, znatno starija i bolesnija od pacijenata sa malarijom. Očito u toj rizičnoj grupi ovaj lijek za malariju često ima teške posljedice po srce.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.