ŠKOLSKI PRIMJER

Island testirao 10 posto svog stanovništva na koronavirus

Do sada je u toj zemlji testirano skoro 36.000 ljudi, čime je Island prvak prema broju testiranih u odnosu na broj stanovnika

Školski primjer upravljanja pandemijom. AFP

Avaz.ba

17.4.2020

Island je testirao 10 posto svog stanovništva na koronavirus, a ta mala zemlja od 364.000 stanovnika počela je testiranje mjesec prije nego što je prvi bolesnik potvrđen na njenom tlu, što je školski primjer upravljanja pandemijom, piše agencija AFP.

Studija objavljena ove sedmice u američkom znanstvenom časopisu "New England Journal of Medicine", koju su proveli islandski naučnici i lokalna kompanija "DeCODE Genetics", podružnica američkog "Amgena", prikazuje rezultate programa testiranja koje je pokrenuto 31. januara, još dok bolest koju uzrokuje koronavirus nije ni dobila ime Covid-19, više od mjesec prije nego što je proglašena pandemija.


Prvi slučaj Covida-19 na Islandu je potvrđen 28. februara. AFP

Realizirane su dvije kampanje testiranja.

Jednom su ciljane osobe koje su imale simptome slične onima koje uzrokuje koronavirus i osobe koje su se vratile iz najrizičnijih zemalja ili koje su bile u kontaktu sa zaraženima. Ta su testiranja pokazala da je 13,3 posto od više od 9.000 testiranih ljudi bilo zaraženo.

Drugu kampanju testiranja pokrenuo je "DeCODE Genetics" 13. marta za ostatak populacije, sve Islanđane bez simptoma ili s blagim simptomima koji nisu bili u izolaciji. Postotak pozitivnih slučajeva u toj populaciji bio je između 0,6 i 0,8 posto. 

Prvi slučaj Covida-19 na Islandu je potvrđen 28. februara. Do sada je u toj zemlji testirano skoro 36.000 ljudi, čime je ona prvak prema broju testiranih u odnosu na broj stanovnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.