KORONAVIRUS

Je li odluka vlasti u Švedskoj bila ispravna

Jedina novost je produženje zabrane putovanja u Švedsku za još 30 dana

Broj okupljanja smanjili su na 50 ljudi. Agencija

Avaz.ba

17.4.2020

Iako je broj umrlih od posljedica Covida-19 posljednjih dana u porastu, još je rano reći je li odluka švedskih vlasti bila ispravna ili pogubna za njihov narod. Službenih informacija o uvođenju strožijih mjera još nema, ali je švedski parlament donio zakon koji vladi dozvoljava donošenje određenih mjera kako bi se zaustavilo širenje virusa. 

Zakon će stupiti na snagu 18. aprila i vrijedit će do 30. juna.


Hiljade života bit će izgubljene

U teoriji, ovo znači da bi vlada mogla dovesti strožije mjere, od kojih su do sada zazirali. To bi značilo da mogu, bez konsultiranja parlamenta, zatvoriti škole, restorane, teretane ili bilo koje drugo preduzeće ako misle da bi ta odluka mogla spasiti živote, piše "Local".

U praksi, strožije mjere mogu uvesti samo ako se nalaze u situaciji koja je toliko hitna da nemaju vremena za raspravu u parlamentu, a parlament ima pravo opozvati svaku mjeru nakon što ona stupi na snagu. Uvođenje policijskog sata bez prethodne rasprave u parlamentu je nemoguće.

Međunarodni mediji raspisali su se o ovom zakonu tvrdeći kako se radi o „zaokretu u švedskom eksperimentu“. No, on u ovom obliku još ne znači velike promjene za Švedsku. Premijer Stefan Leven (Lofven) upozorio je kako će hiljade života biti izgubljene, da će borba trajati nekoliko mjeseci i da se, možda, nisu za nju dovoljno dobro pripremili.


Premijer Leven upozorio kako će hiljade života biti izgubljene. Agencija

No, uvođenja konkretnih strožijih mjera nije bilo. Jedina novost koja je jučer donesena je produženje zabrane putovanja u Švedsku za još 30 dana. U samom početku, kad se virus sredinom januara širio po Kini i Vuhan se spremao na karantin, Švedska je reagirala isto kao i ostatak svijeta.

- Šanse da virus dođe do Švedske su vrlo male - umirivalo je tada građane ministarstvo zdravstva.

Kad se virus približio Evropi, a potom u martu zavio Italiju u crno, optimizam se naglo izgubio.

- Šanse za pojavu virusa u Švedskoj su vrlo visoke - izjavile su švedske vlasti 10. marta.

Skoro cijela Evropa je do kraja marta prakticirala mjere socijalnog distanciranja, zatvorila škole i trgovačke centre i zabranila okupljanja. I Skandinavija je slijedila sličan uzorak. Danska je zatvorila škole 12. marta, a potom su je slijedile Finska i Norveška. Zatvorene su i neprehrambene trgovine i restorani. Iako se činilo kako će iste mjere uvesti i Švedska, to se do danas nije dogodilo.


Lind negirala da se koriste imunitetom krda. Agencija

Od svih epidemioloških mjera koje su uveli njeni susjedi, poput zatvaranja zimovališta u Norveškoj ili stavljanja Helsinkija u karantin, Švedska je uglavnom ostala samo na zdravstvenim preporukama i vjerovanju svojim građanima da će se ponašati kao odrasli ljudi.

Nakon što su 11. marta zabilježili prvi smrtni slučaj, donesena je zabrana okupljanja više od 500 ljudi. Restorani, hoteli, kafići i škole i dalje normalno rade. Krajem marta, broj okupljanja smanjili su na 50 ljudi. Sve drugo ostalo je na preporukama.

Prema posljednjim brojkama Evropskog centra za kontrolu i prevenciju širenja bolesti, u Švedskoj je od koronavirusa zaraženo skoro 12.000 ljudi, a umrlih je više od 1.200. To je dvaput više umrlih nego u Finskoj, Norveškoj i Danskoj zajedno. Jučer je Švedska zabilježila i rekordan broj umrlih u jednom danu od početak izbijanja pandemije. Umrlo je 170 ljudi.

Strani mediji, ali i neke vlade, tvrde kako ove brojke pokazuju da će Švedska uskoro eksplodirati. Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je kako Švedska zbog svoje odluke o provođenju imuniteta krda trenutno veoma teško pati.


Velika podrška građana

Švedske novine "Dagens Nyheter" objavile su prije nekoliko dana pismo 22 švedskih naučnika koji kritiziraju švedski Zavod za javno zdravstvo i njihovu strategiju u borbi s koronavirusom. Tvrde kako zbog njihovih postupaka švedski političari sada moraju intervenirati brzim i radikalnim mjerama. Peticiju za uvođenje strožijih mjera potpisalo je skoro 2.500 doktora, profesora i naučnika.

Odgovor švedskih vlasti bio je: "Mi činimo isto kao i vi, sve što radimo je radi zaštite naših građana." Ministrica vanjskih poslova En Lind (Ann Linde) negirala je da se koriste imunitetom krda, već da rade stvari koje nabolje odgovaraju Švedskoj i vjeruju u odgovorno ponašanje građana. Trumpovu izjavu je opisala kao činjeničnu pogrešku. U intervjuu za BBC-jevu svjetsku službu, kazala je da je mit da u Švedskoj život teče normalno, a izostanak restrikcija, odnosno činjenicu da je velika većina mjera i dalje sadržana samo u preporukama, ilustrirala je podatkom o cijepljenju.

- Znate, zakonski u Švedskoj cijepljenje nije obvezno, ali svejedno imamo ogroman postotak procijepljenosti - kazala je Linde dodajući da se sve švedske vlasti već 400 godina oslanjaju na tamošnje institucije koje vode stručnjaci.

Što se tiče Šveđana, oni uglavnom podržavaju tamošnji Zavod za javno zdravstvo. Istraživanje SVT-a je pokazalo da jako visoko povjerenje ima 19 posto građana, a prilično visoko 29 posto građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.