KORISNO

Smije li se sredstvo za dezinfekciju ruku koristiti nakon isteka roka

Čim se sredstvo za dezinfekciju ruku otvori, ono počinje gubiti svoju učinkovitost

Sredstvo za dezinfekciju ubija bakterije i viruse na rukama. Ilustracija

Avaz.ba

17.4.2020

Pranje ruku i održavanje higijene izrazito je važno, pogotovo u vrijeme pandemije koronavirusa. No, važna je i dezinfekcija ruku, a za to služe razna sredstva. Ako nemate pristup vodi i sapunu, sredstvo za dezinfekciju ruku može biti učinkovito i ubiti dio bakterija na koži.

Sredstvo za dezinfekciju trebalo bi imati barem 60 posto alkohola kako bi bilo učinkovito u borbi protiv bakterija, a ne bi mu smio ni isteći rok. Čim se sredstvo za dezinfekciju ruku otvori, ono počinje gubiti svoju učinkovitost. To je zato što alkohol u njemu tokom vremena izlapi.


Rok trajanja sredstva za dezinfekciju ruku je, otprilike, tri godine. Ilustracija

Nakon što se sredstvo otvori, količina alkohola će se smanjivati. Ako koncentracija alkohola padne ispod 60 posto, gubi se njegova učinkovitost. Rok trajanja sredstva za dezinfekciju ruku je, otprilike, tri godine od trenutka otvaranja.

Iako imaju rok trajanja, ako nemate drugog izbora, sredstvo za dezinfekciju ruku kojem je prošao rok, može se iskoristiti. I malo alkohola je bolje nego ništa. Ako bočica nije otvorena, ali joj je prošao rok trajanja, on će i dalje biti učinkovit, jer alkohol nije izlapio.

No, ipak je bolje prati ruke sapunom i vodom nego koristiti sredstvo za dezinfekciju. Stručnjaci savjetuju da se kod kuće sredstvo za dezinfekciju koristi samo na površinama kako bi se smanjio broj virusa koje možete pokupiti dodirom, a da se za pranje ruku koriste sapun i topla voda. Sredstvo za dezinfekciju neće vidljivo očistiti ruke, već će samo ubiti bakterije i viruse na njima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.