SVIJET

Makron sumnja u kinesko upravljanje pandemijom: Dogodile su se neke stvari...

Desile su se stvari za koje mi ne znamo, kaže Makron

Makron: Naivno je sugerirati da se Kina bolje nosi s krizom. Arhiv

Avaz.ba

17.4.2020

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) doveo je u pitanje kinesko upravljanje koronavirusom rekavši da "postoje stvari koje su se dogodile, a o kojima se ne zna". 

Kako prenosi BBC, Makron je dao intervju za "Financial Times", prilikom čega je istaknuo da je "naivno" sugerirati da se Kina bolje nosi s krizom. 

Predsjednik Makron izrazio je svoje sumnje nakon Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, za razliku od Rusije, koja je stala uz Kinu.

Portparol kineske vlade Žao Liđijan rekao je da Kina nikada nije uputila negativne komentare o tome kako se Francuska nosi s epidemijom niti namjerava o tome raspravljati.


Makron: Nije potrebno da budemo toliko naivni. Arhiv

Nakon što je upitan je li autoritarni odgovor Kine na pandemiju zapravo otkrio slabost zapadnih demokratija, Makron je odgovorio da se ne mogu porediti otvorena društva i ona u kojima je istina potisnuta. 

- S obzirom na te razlike, donesene mjere i današnju Kinu, nije potrebno da budemo toliko naivni da kažemo da su efikasno riješili problem. Jer, jednostavno, desile su se stvari za koje mi ne znamo - kazao je Makron.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.