SVIJET

U Googleu blokiraju desetine miliona zlonamjernih poruka u vezi s koronavirusom

Do sada je već više od 240 miliona blokiranih emailova u vezi s Covidom-19. Arhiv

Avaz.ba

17.4.2020

U Googleu su tokom protekle sedmice u webmail servisu Gmail dnevno blokirali prosječno 18 miliona poruka sa zlonamjernim softverom koje su sadržajno bile vezane uz širenje pandemije koronavirusa

To je do sada već više od 240 miliona blokiranih emailova u vezi s Covidom-19

U Googleu kažu kako uspijevaju blokirati većinu takvih poruka. Ipak, pozvali su korisnike Gmaila na oprez, jer hakeri i dalje nastoje zloupotrijebiti kriznu situaciju i atmosferu nesigurnosti zbog pandemije kako bi se dokopali važnih podataka te pokrali digitalne identitete, ali i imovinu.

Kriminalci nastoje zloupotrijebiti naivnost i lakovjernost korisnika Gmaila na više načina. Tako se, primjerice, pretvaraju kako im se obraćaju u ima službenih javnih zdravstvenih ustanova, poput Svjetske zdravstvene organizacije, ne bi li ih potaknuli na doniranje u nepostojeće svrhe ili preuzimanje te širenje zlonamjernog softvera.

Predstavljaju se i kao predstavnici službenih državnih institucija kako bi zloupotrijebili kompanije koje očekuju finansijsku pomoć za preživljavanje krize ili se nastoje pridržavati uputa prema kojima trebaju ostati kod kuće.

U Googleu tvrde kako proaktivno nadziru i prate zlonamjerni softver povezan s Covidom-19. Arhiv

U Googleu tvrde kako proaktivno nadziru i prate zlonamjerni softver povezan s Covidom-19 na svim svojim sistemima i poslovnim procesima. 

Korisnicima preporučuju redovne provjere uz pomoć paketa Google Security Checkup, izbjegavanje preuzimanja datoteka koje ne prepoznaju ili izgledaju sumnjivo, korištenje mogućnosti pregleda dokumenata ugrađene u Gmail (što može spriječiti automatsko preuzimanje zlonamjernog softvera) i temeljitu provjeru vodi li neka poveznica doista do odredišta do kojeg, navodno, vodi.

Neželjenu poštu i poruke koje sadrže zlonamjerni softver,možete prijaviti Googleu i time pomoći u njihovom suzbijanju. Pokušaji prevare "phishingom" u porastu su otkako se pandemija počela intenzivno širiti globalno.

Američka regulatorna agencija "Federal Trade Commission" objavila je kako su primili više od 15.000 pritužbi korisnika na prevare, što je žrtve u Sjedinjenim Državama koštalo 12 miliona američkih dolara.

Hakeri, također, napadaju kompanije koje se oslanjaju na manje sigurnu IT infrastrukturu kako bi omogućile rad od kuće. Broj pokušaja prevara lažnim poslovnim e-mailovima dosegnuo je najviši nivo u historiji, tvrde u analitičkoj firmi "Proofpoint", piše "Business Insider".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.