GLOBUS

Australija zabilježila tri nove žrtve Covida-19

Vlada je pozvala građane da preuzmu kontroverznu telefonsku aplikaciju za praćenje kretanja

Aplikacija pomaže ukidanju mjera socijalnog distanciranja. AFP

Srna

18.4.2020

U Australiji su još tri osobe preminule od posljedica infekcije koronavirusom , pa ukupan broj smrtnih slučajeva sada iznosi 68, a Vlada je pozvala građane da preuzmu kontroverznu telefonsku aplikaciju za praćenje kretanja. 

Svrha aplikacije je praćenje mogućih novih žarišta epidemije, ali su je već mnogi kritikovali kao napad na privatnost.

Premijer Skot Morison (Scott Morrison) rekao je danas da preuzimanje aplikacije za praćenje kretanja neće biti obavezno.

- Tažimo podršku i saradnju Australijanaca da preuzmu aplikaciju i tako pomognu zdravstvenim radnicima, zaštite svoje zajednice i pomognu obnovi ekonomije - napisao je Morison na "Tviteru".


Ministar Stjuart Robert pojasnio je da je riječ o zdrastvenoj aplijaciji, koja ne uključuje nadzor.

Vlada je rekla da će aplikacija pomoći nadležnima u ukidanju mjera socijalnog distanciranja.

Australija i Novi Zeland pokazali su rani uspjeh u potencijalnom zaustavljanju Covida-19 nakon blagovremenih mjera blokade i uvođenjem striktnih kontrola kretanja u javnosti.

U obje zemlje prisutan je stabilan rast novozaraženih izražen u jednocifrenim brojevima. Australija je danas registrirala 36 novih slučajeva što je ukupno 6.533, podaci su Ministarstva zdravlja.

Australija je zatvorila barove i svaki drugi vid poslovanja koji nije od suštinskog značaja, kao i okupljanje više od dvije osobe. Predviđene su novčane i zatvorske kazne za slučaj kršenja ovih zabrana. Očekuje se da će ove mjere udvostručiti stopu nezaposlenosti do sredine godine.

U Novom Zelandu danas je registrirano osam novih slučajeva Covida-19, čime je ukupan broj zaraženih povećan na 1.094. Od posljedice infekcije do sada je umrlo 11 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.