THE GUARDIAN Je li otkrivena državna tajna

Procurili nepoznati detalji o stvarnom stanju Borisa Džonsona

Glasine su počele kružiti sedam dana nakon što je britanski premijer započeo samoizolaciju

Avaz.ba

Boris Džonson

Foto: AFP


Britanski list "The Guardian" objavio je opširnu priču o Borisu Džonsonu (Johnsonu) koji se oporavio od koronavirusa. Glasine su počele kružiti sedam dana nakon što je britanski premijer započeo samoizolaciju u stanu iznad Downing Streeta na broju 11. Priča koju su do tada širili premijer i njegovi pomoćnici bila je uvjerljiva. Istina je, premijer ima Covid-19.

Ali simptomi su bili takvi da se zbog njih nije trebalo zabrinjavati. Blage prirode. U vrijeme kada se naglo počela penjati brojka umrlih od koronavirusa, Džonson je čvrstom rukom upravljao krizom i mašinerijom moći.

Sve se promijenilo 2. aprila. U vrijeme ručka za vrijeme brifinga novinarima je u Downing Streetu mirno rečeno da premijer i dalje ima temperaturu.

Novinare se uvjeravalo da postoji mogućnost da bi idućega dana mogao izaći iz izolacije, ako dopuste liječnici. Činilo se kako se 55-godišnji Johnson riješio virusa na sličan energičan način kao i ministar zdravstva Matt Hancock koji je tek kratko izbivao zbog bolesti.

  • Džonsonu prebolio koronavirus

    Džonsonu prebolio koronavirus

    Foto: AFP


No, to se nije dogodilo, idućih pet dana javnosti je priređen emotivni cirkus. Premijer koji je očito bio dobrog raspoloženja i marljivo je radio, prebačen je na intenzivnu njegu te mu je zdravlje bilo u ozbiljnoj opasnosti. Guardianova analiza informacija koje su se lansirale iz Downing Streeta nisu se podudarale s onim što je bilo poznato iz privatnih izvora.

Iza kulisa, njegovi kolege prenosili su zabrinjavajuću sliku njegova zdravlja na kraju prve sedmice njegove bolesti. On je doista imao temperaturu. Ono što se prešućivalo bio je uporni kašalj: nepogrešiva šamarčina. Tokom videokonferencijskog sastanka kabineta njegovi simptomi bili su previše očiti. Potvrđivali su rastuću zabrinutost za njegovo zdravlje. Jedan izvor objavio je da premijer iskašljava krv. Downing Street odbacio je takve tvrdnje kao neistinite.

Instagram

Kod nekih pacijenata razvija se blaga klinička slika, kod drugih teško oboljenje. Stručnjaci kažu da je najopasnija faza druge sedmice. Neki pacijenti se počnu oporavljati, drugima se zdravlje naglo pogoršava, jer virus napadne pluća. Drugoga aprila liječnici su se zabrinuli da je u slučaju Borisa Džonsona bolest odlučila krenuti drugim, opasnijim putem. U bolnici St Thomas' počele su se raditi pripreme za dolazak premijera.

Prema jednom izvoru, bolničkom osoblju je rečeno da se njegovo stanje počelo rapidno pogoršavati više nego što je to u javnosti otkriveno, da je, zapravo, jako loše. I da će vrlo vjerojatno trebati primiti kisik. 

U Downing Streetu, Džonson je bio u kontaktu sa svojim glavnim savjetnikom Martinom Rejnoldsom (Reynoldsom) i ljekarom opće prakse. Mnogi od njegovih uobičajenih savjetnika bili su ili samo bolesni ili u samoizolaciji. Kako se Džonsonovo stanje pogoršavalo, za njega su telefonski pozivi bili smanjeni, vladini dokumenti reducirani. Njegov pristup bolesti je bio karateristično nadmoćan, 'on to može pobijediti'.

Tačne glasine

Priče o pogoršanju njegovog zdravlja počele su kružiti među torijevcima u parlamentu i novinarima. Iz Downing Streeta stizali su demantiji. Tvrdili su da nema razloga za zabrinutost. Ako se gleda unazad, ovakvo upravljanje bilo je obmanjujuće.

Glasine su se pokazale tačnima. Premijer je bio ozbiljno bolestan, više nego što se priznavalo u javnosti. Je li možda Johnson umanjivao ozbiljnost svoga stanja čak i svom najbližem krugu, pita The Guardian?

U 20 sati iste večeri premijer je izašao na vrata Downing Streeta broj 11 ispred svoga stana kako bi zapljeskalo djelatnicima NHS-a. Izgledao je katastrofalno. Idućega dana Johnson je objavio video u kojem moli građane da ostanu kući tokom predstojećeg sunčanog vikenda. Poručio je da i dalje ima temperaturu i da je u izolaciji. Bio je to 8. dan

Prava je istina da mu se stanje pogoršavalo, kako to obično biva kod Covida-19.

Kraj fikcije

Do vikenda bilo je jasno onima koji su s njim bili u kontaktu da premijer jedva obavlja svoje dužnosti. U subotu njegova zaručnica Keri Sajmonds (Carrie Symonds), trudna i u samoizolaciji zbog simptoma koronavirusa, uzrujano je plakala prijateljima na telefon.

Hankok, ministar zdravstva, u nedjelju ujutro je za Sky News izjavio da je sve u redu i da premijer marljivo radi i da sve ima pod kontrolom. 

U stvarnosti, njegovo zdravlje bivalo je sve lošije. U nedjelju popodne aktivirao se plan da se premijera prebaci u bolnicu St. Thomas'. Te večeri odvezli su ga preko Temze i odveli u privatnu sobu na 12. katu. 

Downing Street nije negirao izvještaje da su ga odmah stavili na kisik. 

I tada je, još jednom, Džonsonov portparol u pokušaju da smiri strasti, izjavio je da je sve učinjeno iz predostrožnosti.

U ponedjeljak 6. aprila, tok događaja zamalo je podsjetio na sovjetsku praksu. Dok je premijer džonson jedva disao, njegovi suradnici su na brifingu novinarima rekli da premijer u bolnici marljivo pregledava dokumente iz ministarstava.

Oko 17 sati Dominik Rab (Dominic Raab), šef diplomatije, ustvrdio je čak da je Džonson na dužnosti i da vodi zemlju. Kada su ga pitali kada je zadnji put razgovarao s njim, Rab je odgovorio da je to bilo u subotu.  

Činilo se kao da vlada zataškava istinu, ili je nesposobna, ili oboje. Iz vlade su kasnije rekli da Rab nije znao da se Džonsonovo stanje u međuvremenu iznenada promijenilo.

U ponedjeljak poslijepodne stanje premijera se naglo pogoršalo. Donesena je odluka da ga prebace na odjel intenzivne njege. Takav razvoj događaja šokirao je Downing Street.  

U 20:10 objavljeno je da je premijer u ozbiljnom stanju te da je zatražio od Raba da ga zamijeni na položaju šefa vlade.  To je bio kraj fikcije da Džonson vlada Britanijom. Svjetski državnici i političari poslali su mu želje za brzo ozdravljenje. Njegovi saradnici bili su zbunjeni.

Više o temi Boris Johnson

VELIKA BRITANIJA
Boris Džonson opisao šta se događalo u bolnici
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na