SVIJET

Nobelovac koji je otkrio HIV: Korona stvorena u laboratoriju!

Naučnici uočili i objavili sve o vezama novog koronavirusa s virusom HIV-a čim je sekvencioniran genom Covid-19

Montanjije je izazvao jake reakcije u francuskoj naučnoj zajednici. Printscreen

Avaz.ba

18.4.2020

Kontroverzni francuski virolog Lik Montanjije (Luc Montagnier), koji je osvojio Nobelovu nagradu za otkriće HIV-a 2008. godine, izjavio je da novi koronavirus nije prirodnog porijekla te je razvijen u laboratoriju u kineskom gradu Vuhanu, epicentru epidemije. 

Montanjije je izazvao jake reakcije u francuskoj naučnoj zajednici tvrdnjama da je to virus umjetnog porijekla i da je on je djelo molekularnih biologa. Njegove je riječi prenio zdravstveni časopis "Pourquoi Docteur", uz tvrdnje da laboratorijsko porijeklo dokazuje prisustvo elemenata HIV-a, pa čak i malarije u genomu novog virusa. 

Valja reći da su naučnici uočili i objavili sve o vezama novog koronavirusa s virusom HIV-a čim je sekvencioniran genom Covid-19. Još prije dva mjeseca su objavljeni prvi naučni radovi u kojima se objašnjava zašto te sličnosti nemaju ili ne moraju imati nikakve veze s mogućim laboratorijskim porijeklom virusa.

Tako je 14. februara grupa kineskih naučnika objavila rad u kojem je jasno demantirala mogućnost da je dio virusa HIV-a „ugrađen“ u Covid-19, objasnivši da se iste sekvence genetskog niza, ali u slijedovima koji se razlikuju od onih kod HIV-a (kao što se razlikuju i kod Covida-19), nalaze i u tri slična virusa ranije izolirana kod šišmiša (iz dvije provincije, jedan 2018., drugih izoliran 2013.).


Montanjije siguran da se novi tip koronavirusa nije pojavio prirodnim putem. Printscreen

Ali, priznaju naučnici, i dalje nema odgovora na pitanje kako su se oni tamo našli, jer je "neznatna" mogućnost da virusi u prirodi razmijene genetske materijale, kao što se dogodilo kod SARS-a s mutacijom u cibetkama ili li MERS-a i mutacijom u devama.  

Montanjije je, pak, nakon istupa u naučnom časopisu, svoje tvrdnje izrekao i za televiziju CNews, rekavši kao je siguran da se novi tip koronavirusa nije pojavio prirodnim putem, već da je u pitanju proizvod iza kojeg stoje stručni ljudi. Čak je špekulirao da su kineski naučnici možda pokušali pronaći vakcinu protiv HIV-a.

Nedvojbeno je da su Kinezi u vuhanskom laboratoriju i godinama ranije manipulirali koronavirusima i istraživali njihovo djelovanje na ljudski organizam, a isto je tako činjenica da je američka diplomatija tražila da se ta istraživanja zbog rizika da virus „pobjegne“ iz slabo kontroliranog laboratorija zaustave još 2015. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.