PRVI PUT

Kraljica Elizabeta zbog koronavirusa ne želi ceremoniju za 94. rođendan

Već zatražila da ne bude tradicionalnog ispaljivanja iz 21 puške, smatrajući da to ne bi bilo u redu prema ostatku nacije

Kraljica Elizabeta. AFP

Avaz.ba

18.4.2020

Britanska kraljica Elizabeta zbog koronavirusa neće proslaviti svoj 94. rođendan u tradicionalnoj ceremoniji.  Kraljica je već zatražila da ne bude tradicionalnog ispaljivanja iz 21 puške na njen rođendan, smatrajući da to ne bi bilo u redu prema ostatku nacije koja se bori s koronavirusom

Velika Britanija nije ni blizu vrhunca epidemije, a već je više od 14.000 ljudi umrlo, što je peti najveći broj preminulih od Covida-19 na svijetu.

Ceremonijalno pucanje iz puški tradicionalno se održava na različitim lokacijama u Londonu, a kraljevska porodica tako obilježava posebne godišnjice, pa tako i svoje rođendane. Kraljica Elizabeta rođendan slavi 21. aprila. 

Izvori bliski kraljevskoj porodici navode da kraljica ne želi ništa posebno za ovaj rođendan.


Kraljica ne želi proslavu. AFP

Bit će to prvi put u njenom 68-godišnjem stolovanju Velikom Britanijom da se nešto takvo zatražilo.

- Ove godine nećemo obilježavati rođendan Njenog veličanstva na bilo koji poseban način zbog krize s koronavirusom - kazao je novinar ITV-a Kris Šip (Chris Ship), koji je prvi objavio kraljicin zahtjev.

Velika Britanija je u četvrtoj sedmici karantina, sve neesencijalno je zatvoreno, a građanima je naređeno da ostanu u kući. Ranije ovog mjeseca, kraljica Elizabeta obratila se naciji tek peti put u svom stolovanju, rekavši da će "bolji dani doći".

Zasad, javljaju izvori bliski porodici, nema alternativnih planova za proslavu 94. rođendana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.