PROGNOZE

Smanjene šanse za drugi mandat Trampa

Sa sigurnošću mogu da kažem da pandemija koronavirusa i ekonomske poteškoće njegov reizbor čine manje vjerovatnim, kaže Lihtman

Tramp: Stvari izgledale bolje prije nekoliko mjeseci. AFP

Avaz.ba

18.4.2020

Američki profesor i politički analitičar Alen Lihtman (Allan Lichtman) rekao je da su pandemija koronavirusa i njom izazvana ekonomska kriza smanjili šanse aktuelnog predsjednika Donalda Trampa (Trump) za drugi mandat u Bijeloj kući.

- Sa sigurnošću mogu da kažem da pandemija koronavirusa i ekonomske poteškoće njegov reizbor čine manje vjerovatnim iako još čekam kako će se stvari razviti prije svoje konačne procjene. Okolnosti su po Donalda Trampa izgledale mnogo bolje do prije nekoliko mjeseci, nego što je trenutno stanje - naveo je Lihtman.

Analitičar koji je pogodio ishod svih predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama od 1984. godine vjeruje da će izbori biti održani 3. novembra ako ne bude pandemije, prenosi B92.

Bajden: Kandidat demokrata. AFP

Lihtman je naveo da bi Tramp, ako procijeni da će izgubiti, mogao da proglasi vanredno stanje i tako odloži izbore. No, rekao je da je prerano dati prednost kandidatu demokrata Džou Bajdenu (Joe Biden).

- Ukoliko pandemija bude uskoro okončana i uslijedi brzi oporavak ekonomije, prije novembra, u skladu sa obećanjima Donalda Trampa, on bi imao odlične šanse za pobjedu.

Međutim, ako se pandemija nastavi, ukoliko bude otežano snabdijevanje hranom, ukoliko se dogode socijalni nemiri, privredu pogodi duboka recesija, onda njegov reizbor dolazi pod znak pitanja - naveo je Lihtman.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.