SAVJETI

Koronavirus na odjeći može preživjeti do 24 sata, zato je važno da ovo radite

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savjetuju korištenje što je moguće vrelije vode, dok Britanci predlažu da temperatura iznosi od 40 do 60 stepeni

Neophodno je da je perete deterdžentom i vodom. Ilustracija

Avaz.ba

19.4.2020

Održavanje lične higijene nesumnjivo se poboljšalo od pojave virusa korona, ali može li se isto reći i o  našim navikama kada je riječ o pranju veša? Nedavna istraživanja pokazuju da Covid-19 može preživjeti na različitim površinama, uključujući i odjeću, i to od jednog do 24 sata. Iako se odjeća uglavnom sastoji od tkanine, ona ima i detalje poput metalnih patent-zatvarača i dugmadi, na kojima se ovaj opaki virus može zadržati i duže od jednog dana.


Najbolje je da je operete što prije

Čišćenje odjeće nakon svake upotrebe od presudnog je značaja za zaustavljanje prenošenja virusa, savjetuju stručnjaci. Za razliku od čvrstih površina koje možemo obrisati, odjeća ima mnogo slojeva vlakana i samim tim površinsko čišćenje nije dovoljno. Neophodno je da je perete deterdžentom i vodom, u veš-mašini, ili da je hemijski očistite.

U pravilu, ako ste nosili odjeću van kuće ili ste boravili na mjestu gdje je bilo mnogo ljudi, najbolje je da je operete što prije. Isto važi i za onu koja je možda došla u dodir s tvrdim površinama, na kojima, dokazano je, virus znatno duže preživljava. Naravno, ako se bavite poslom koji podrazumijeva fizički kontakt s ljudima, recimo u prodavnicama s prehrambenim proizvodima ili u zdravstvu, ili njegujete osobu koja je pozitivna na koronu, trebalo bi da poduzmete dodatne mjere predostrožnosti.

Tada se savjetuje nošenje rukavica za jednokratnu upotrebu dok dirate prljav veš, koje nakon upotrebe treba baciti. Ako imate rukavice za višekratnu upotrebu, provjerite mogu li se one dezinficirati. Nemojte ih koristiti ni za šta drugo u kući. I obavezno operite ruke kada ih skinete.


Ako je moguće, obložite korpu vrećama za jednokratnu upotrebu. Ilustracija

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savjetuju korištenje što je moguće vrelije vode, dok Britanci predlažu da temperatura iznosi od 40 do 60 stepeni, s tim što se istovremeno podrazumijeva korištenje veoma kvalitetnog deterdženta.

Neki izvori sugeriraju da je izbjeljivač odličan za tvrde površine, ali da nije preporučljiv za dezinfekciju većine odjevnih komada jer ih može oštetiti. Kada stvari ne možete operati čim uđete u dom, čuvajte ih u čistoj vreći ili navlaci dok se za to ne ukaže prilika. Također, nipošto nemojte treseti prljav veš, kako biste sveli na minimum mogućnost da se virus širi kroz zrak.

Kao i kod većine stvari, logika i zdrav razum su i ovdje važni. Naprimjer, nema potrebe za pranjem kompletne odjeće, jer nije sva bila izložena opasnosti dok ste boravili van kuće. Nakon dodira s prljavom, odnosno eventualno kontaminiramom odjećom, obavezno operite ruke. Čak i ako niste u mogućnosti da je operete, nemojte da paničite.

Dosadašnji dokazi govore da je teže doći u kontakt s virusom na mekoj površini (poput tkanine) nego s onim na često dodirivanim tvrdim površinama kao što su dugmići u liftovima ili kvake na vratima.


Korpa za veš

Ako koristite korpu za veš, savjetuje se da je očistite mješavinom izbjeljivača i vode. Konkretno, na litar vode ide pet kašika izbjeljivača ili na 250 mililitara četiri kafene kašike. Ako je moguće, obložite korpu vrećama za jednokratnu upotrebu, koje biste trebali baciti poslije upotrebe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.