SLUŽIO MISU

Papa napustio Vatikan: Mogao bi nas pogoditi još gori virus

U Italiji je od novog koronavirusa umrlo više od 23.000 ljudi, a karantin je uveden i u Vatikanu

Prvi put u mjesec dana napustio Vatikan. AFP

Avaz.ba

19.4.2020

Papa Franjo zauzeo se danas za obuhvatnu viziju svijeta nakon pandemije koronavirusa, upozorivši da bi nas mogao pogoditi još gori virus, virus sebične indiferentnosti, ako izostane globalna solidarnost ili ako neki sektori društva budu isključeni iz oporavka.

Papa je napustio Vatikan prvi put u više od mjesec dana kako bi služio misu u skoro praznoj crkvi nekoliko ulica dalje u povodu Nedjelje Božjeg milosrđa ili Malog Uskrsa.

U homiliji na misi, kao i u tradicionalnoj nedjeljnoj poruci koja je slijedila, Papa je upozorio da oporavak ne smije nikoga izostaviti i da je sada vrijeme da se isprave nepravde u svijetu jer one narušavaju zdravlje cijele ljudske porodice.

Sada, kada nas očekuje spor i mukotrpan oporavak od pandemije, postoji opasnost da zaboravimo one koji su zaostali - rekao je Papa u homiliji u crkvi Duha svetoga u Saksonskom okrugu, svetištu Božijeg milosrđa. 


Prvi put u mjesec dana napustio Vatikan - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

- Postoji rizik da bismo u tom slučaju mogli biti pogođeni još gorim virusom, virusom sebične indiferentnosti. Virusom koji se širi počevši od ideje da je život bolji ako je bolji za mene i da će sve biti dobro ako je dobro za mene - rekao je.

Papa, koji je posljednji put posjetio prazan Rim 15. marta kako bi se molio za kraj pandemije u dva svetišta, rekao je da oporavak ne bi smio žrtvovati „one koji zaostaju na oltaru napretka”, posebice siromašne.

U Italiji je od novog koronavirusa umrlo više od 23.000 ljudi, a karantin je uveden i u Vatikanu, pa Papa mora služiti mise bez vjernika. Papa je istakao da nas pandemija „podsjeća da ne postoje razlike ili granice između onih koji pate”. 

U podnevnoj poruci nakon mise, Papa je pozvao na solidarnost između nacija u suočavanju s krizom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.