STIGAO ODGOVOR

Da li visoke temperature usporavaju širenje koronavirusa

Proljetno vrijeme moglo bi da pomogne u borbi protiv pandemije

Analiza obavljena u Španiji. AFP

Avaz.ba

19.4.2020

Da li će toplije vrijeme i više temperature pomoći u obuzdavanju koronavirusa, pitanje koji mnogi postavljaju još od izbijanja pandemije.

Preliminarna studija Državne meteorološke agencije u Španiji (AEMET) povezuje meteorologiju sa širenjem koronavirusa. Tako je poznato da niske temperature pogoduju infekcijama. No, vladala je nepoznanica da li će toplota oslabiti i koronavirus, kao što je bio slučaj sa drugim epidemijama.


Zajednička analiza

Naučnici su do sada bili veoma oprezni, ali nedavno objavljena studija u Španiji pokazuje da visoke temperature izgleda usporavaju širenje koronavirusa i njegovu učestalost, prenose „Vijesti online“.

Istraživanje, koje su proveli Državna meteorološka agencija (AEMET) i Zdravstveni institut Karlosa III (ISCIII), zasniva se na analizi u periodu od 26. marta do 5. aprila. Naučnici su primijetili da što je niža temperatura, veća je učestalost i veće je širenje koronavirusa. I vlažnost zraka utječe na krivu zaraze.

No, visoke temperature i visoka vlažnost zraka smanjuju broj infekcija, pa bi proljetno vrijeme moglo da pomogne u borbi protiv pandemije.

Ljekari vrše testiranje na koronavirus. AFP

- Obolijevanja se povećavaju kada su temperature niže - objasnio je Fernando Belda, meteorolog iz AEMET-a, za „El Mundo“.

Belda naglašava da se zaključak zasniva na meteorološkim podacima kao i da "prirodno postoje druge komponente, socijalne i ekonomske, u svakoj autonomnoj zajednici, koje su presudne u evoluciji pandemije".

Njihova analiza otkrila je da, što je niža prosječna dnevna temperatura, to je veća učestalost virusa.

- Ako idemo u zajednicu po zajednicu, ponašanje je nešto drugačije, mada i dalje ostaje da je na nižim temperaturama veći utjecaj - ističe Belda.

Zagađenje zraka

Rezultati istraživanja mogu navesti na pomisao da će se broj infekcija smanjivati jer se temperatura tokom ljeta povećava.

Međutim, Belda pojašnjava, da „iako su visoke temperature povoljna komponenta za smanjenje širenja, ljeti ima situacija kada dugotrajne visoke temperature prouzrokuju i više zagađenja zraka“.

Tako sa jedne strane toplota može da pomogne da se virus širi manje, ali također može da izazove situacije sklonije širenju virusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.