PORUKE

Papa političarima: U borbi protiv pandemije postavite zemlju ispred stranke

Čelnik 1,3 milijarde katolika širom svijeta nije spomenuo nijednu zemlju niti političara

Dok traje pandemija mise se prenose putem TV-a. Arhiv

Avaz.ba / Fena

20.4.2020

Papa Franjo zatražio je jutros od političara da ostave po strani međusobne stranačke čarke kako bi se sa pandemijom koronavirusa suočili na jedinstven način.

Franjine privatne jutarnje mise emitiraju se uživo na televiziji u proteklih šest sedmica, od izbijanja epidemije u Italiji. Papa svakog dana izabere temu po vlastitom nahođenju, kao što je zahvaljivanje onima koji pružaju medicinske i ostale ključne usluge.


Sam bira teme

- Molimo se danas za muškarce i žene koji imaju političku vokaciju - kazao je on na početku mise, dodavši da je "politika visoka forma humanitarnog rada".

Misi je prisustvovala samo nekolicina savjetnika umjesto nekoliko desetaka gostiju, kao što je to bio slučaj prije izbijanja epidemije.

- Molimo se za političke stranke u raznim zemljama kako bi u ovo vrijeme pandemije zajednički radile na dobrobit svojih zemalja, a ne za vlastitu korist - kazao je.


Papa Franjo. Arhiv

Čelnik 1,3 milijarde katolika širom svijeta nije spomenuo nijednu zemlju niti političara.

Franjo, koji predvodi mise i održava generalne audijencije bez učešća javnosti, skrenuo je pažnju na posljedice krize po najranjivije kategorije društva, posebno na beskućnike i migrante.


Globalna solidarnost

On je u nedjelju pozvao na viziju svijeta koju će prigrliti svi nakon krize s Covidom-19, rekavši da bi djelovanje bez globalne solidarnosti ili isključivanje nekih kategorija ljudi iz procesa oporavka rezultirali "čak i gorim virusom".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.