LIJEPA GESTA

Švicarska ovako pruža podršku zemljama najviše pogođenim koronavirusom

Kao simbol nade i solidarnosti, Materhorn je do sada svijetlio u bojama zastava Italije, Njemačke, Francuske, Portugala, Japana...

Avaz.ba

20.4.2020

Podrška iz Švicarske - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Najviši vrh Švicarske, Materhorn, ovih dana posebnu pažnju širom svijeta privlači jer je svake večeri kao simbol nade osvjeteljen u bojama zastava zemalja koje su najviše pogođene koronavirusom.  



Poruka „Za sve nas“

Umjetnik Geri Hofšteter (Gerry Hofstetter) na projektu radi od 24. marta, a u ponedeljak je na tom najslikanjijem planinskom vrhu na svijetu ispisao poruku „Za sve nas“ u znak podrške svakom pojedincu u borbi protiv pandemije.

Kao simbol nade i solidarnosti, Materhorn, visok 4.478 metara, do sada je svijetlio u bojama zastava Italije, Njemačke, Francuske, Portugala, Japana...


Prepoznatljiv širom planete. Agencija

- U ovom trenutku, SAD su zemlja koja je najviše pogođena krizom Covida-19 sa najvećim brojem pozitivnih i stradalih ljudi. Naše misli su sa svim Amerikancima u do sada neviđeno teškom vremenu - rekao je umjetnik.


Liči na džinovski zub

Vrh Matehorn liči na džinovski zub i upravo je zbog toga prepoznatljiv širom planete. Smatra se da je najslikanija planina na svijetu. Nalazi se u kantonu Vale i samo južni dio na teritoriji Italije. U julu će biti tačno 155 godina od kada je prva ekspedicija stigla na vrh. Godišnje se na vrh popne oko 3.000 ljudi, ali u toj dugoj historji od kada nastoje da ga osvoje poginulo je 550 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.