REAKCIJE

Kineski naučnici odbacuju da je koronavirus izašao iz njihovog laboratorija

Niti jedan uposlenik laboratorija u Vuhanu nije zaražen koronavirusom, rekao je Juan Žiming

Institut za virologiju odbio tvrdnje. Agencije

Avaz.ba

20.4.2020

Iz Instituta za virologiju u kineskom gradu Vuhanu demantirali su tvrdnje američkih medija o tome da je koronavirus izašao iz laboratorija.

Direktor Instituta u Vuhanu Juan Žiming izjavio je za kinesku televiziju CGTN da su optužbe da je koronavirus izašao iz laboratorija u Vuhanu neutemeljene i da im je cilj da se zbuni javnost i ugrozi kineska borba protiv pandemije i njena naučnoistraživačka aktivnost.

- Poznato je na kojim se virusima vrše istraživanja u našem P4 laboratoriju. Kao što smo i ranije rekli, ne postoji šansa da je koronavirus izašao od nas - kazao je Juan Žiming.

Rekao da sve više časopisa objavljuje radove o tome da je koronavirus ljudski proizvod, ali da su to sve špekulacije. 

- Prema mom stručnom mišljenju, ne postoji niti jedan dokaz čime bi se potkrijepila tvrdnja da je koronavirus vještački ili sintetički proizveden - kazao je Juan Žiming. 

Ističući da niti jedan uposlenik laboratorija u Vuhanu nije zaražen koronavirusom, rekao je da kineski naučnici i dalje stoje pri tvrdnji da je koronavirus na čovjeka prešao s divljači na ilegalnim pijacama. 

Tramp: Vidjet ćemo. Agencije

I američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je da sve više sluša o tvrdnjama da je koronavirus procurio iz laboratorija u Vuhanu.

- Vidjet ćemo. Provodimo detaljnu istragu o ovoj zastrašujućoj situaciji - poručio je Tramp.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.