EFEKTI KRIZE

Junker: Razočaran sam evropskim doprinosom

Junker podržava ideju da se dalje razradi ideja fonda za obnovu

Junker: Potrebno značajno povećanje budžeta. Agencije

Avaz.ba

20.4.2020

Bivši predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker (Jean Claude Juncker) smatra da je potrebno značajno povećanje budžeta EU, dodajući da svi dosadašnji predlozi, uključujući i onaj njegove komisije iz 2018. godine, nisu dovoljni za suočavanje sa korona krizom.

Junker je, u intervjuu austrijskim dnevnicima "Salcburger Nahrihten" i "Oberesterajhiše Nahrihten", podsetio da je "njegova" komisija predlagala 1,13 odsto od BDP-a. 

"To je već bio minimum. To sada itekako nije dovoljno, jer uz postojeće zadatke dolaze novi za istraživanje, izbeglice, program stipendiranja Erasmus i finansiranje posledica korona krize", objasnio je on. 

Junker je poručio da je neophodno razgovarati sa zemljama koje insistiraju na limitu od 1 odsto od BDP-a. Kaže da podržava štedljivo ophođenje poreskim novcem, ali je protiv toga da se šteti kada je reč o solidarnosti i novim idejama budućnosti. Pored toga, ističe da je neophodna brza odluka o budžetu EU, jer u suprotnom programi EU od januara neće više stajati na raspolaganju. 


Paket mjera za pomoć u visini od 540 milijardi eura koji su dogovorili ministri finansija evrozone je solidan, ali neće biti dovoljan. Agencije

Junker podržava ideju da se dalje razradi ideja fonda za obnovu.

"Ne radi se u preuzimanju starih dugova od svih članica, već o djelimičnom preuzimanju novih dugova koji nastaju pandemijom. Preuzimanje dugova bilo bi vremenski ograničeno i vezano za određenu svrhu", naglasio je on. 

Paket mjera za pomoć u visini od 540 milijardi eura koji su dogovorili ministri finansija evrozone je solidan, ali neće biti dovoljan, kaže on. S tim u vezi kritikovao je pojedine "nacionalne ministre" što se ponašaju kao da je Italija sama kriva za dužničku krizu.

Junker je izrazio i razočarenje zbog odgovora EU na korona krizu.

"Razočaran sam evropskim ukupnim doprinosom proteklih nedelja. Zato što se na početku krize uspostavilo da solidarnost u Evropi nije spontani refleks, već se mora organizovati. Takođe je viđeno da je povratak nacionalnim okvirima prva stvar koje su se setile vlade", rekao je on.

Istovremeno, Junker ne vjeruje da će se EU raspasti usled korona virus krize.

"Efekti krize će duže potrajati nego oni finansijske krize", kazao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.