POTVRDILI

Špansko ministarstvo zdravstva: Šišmiši su izvor koronavirusa

Vjeruje se da su šišmiši zarazili žive piliće i druge životinje koje su se prodavale na tržnicama u Vuhanu

Šišmiši se, inače, povezuju i s drugim zarazama, kao što su ebola, HIV i bjesnilo. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

20.4.2020

Slijepi miševi zasigurno bi mogli biti rezervoari novog koronavirusa, iako se i dalje detaljno izučava da li je novi virus eventualno potekao od pangolina ili drugih životinja na kineskom tržištu, potvrdilo je Ministarstvo zdravstva Španije.

Vjeruje se da su šišmiši zarazili žive piliće i druge životinje koje su se prodavale na tržnicama u Vuhanu. Šišmiši se inače povezuju i sa drugim zarazama kao što su ebola, HIV i bjesnilo.

Mokro tržište

Smatra se da je izvor koronavirusa takozvano mokro tržište u Vuhanu gdje su se prodavale i mrtve i žive životinje, uključujući ribe i ptice.

Takva tržišta predstavljaju poseban rizik za prelazak virusa sa životinja na ljude jer ne zadovoljavaju higijenske standarde. Na takvim tržnicama životinje se drže i odgajaju, a obično su i gusto nabijene, što pogoduje širenju bolesti s vrste na vrstu.


Neobični sisar imena pangolin, čija je koža prekrivena specifičnim ljuspicama, jedna je od životinja koja se prodavala na divljim tržištima u Vuhanu. Pangolini su male životinje koje izgledom podsjećaju na armadila ili artičoku, a meso pangolina neki smatraju pravom delikatesom.


Njihove ljuske su sačinjene od kreatina, kao nokti kod čovjeka, zbog čega mnogi vjeruju da imaju terapeutska svojstva, što je dovelo do skorog istrebljenja ove vrste. Ljuske pangolina se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini i vjeruje se da liječe mnoge bolesti.

Smrznuto tkivo

Odjel na čelu sa španskim ministrom zdravlja Salvadorom Ilom nedavno je istraživao koronaviruse izolirane u smrznutom tkivu iz 30 pangolina, javlja "El Mundo".

Koronavirusi otkriveni u ovim tkivima pokazali su genetsku sličnost u procentu između 85 posto i 92 posto s novim koronavirusuom. S tim u vezi, španski naučnici podržavaju mogućnost povezivanja koronavirusa s pangolinima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.