KINA

Nema više prste lizati: Zabranjeno uzgajanje i konzumacija pacova

Za mnoge ljude pacovi predstavljaju neželjene uljeze u kući, ali u Kini su dugo vremena smatrani delicijom

U Kini su pacovi predstavljali deliciju. Ilustracija

Avaz.ba

20.4.2020

Kineske vlasti zabranile su uzgoj i konzumaciju popularne vrste pacova, koja je u ovoj državi dugo smatrana delicijom .

Za mnoge ljude pacovi predstavljaju neželjene uljeze u kući, ali u Kini su dugo vremena smatrani delicijom punom nutrijenata, a pripremali su se na razne načine i uzgajali širom zemlje. Međutim, nakon izbijanja pandemije koronavirusa koji je potekao iz kineskog grada Vuhana, konzumacija pacova napokon je zabranjena. Konkretno, radi se o "bambus" pacovima, velikoj vrsti čija jedinka može biti teška i do 5 kilograma. 

Ova vrsta pacova izdvojena je kao potencijalni prenosnik korone, zbog čega su uzgoj i konzumacija ove životinje zabranjeni.  

Ova zabrana samo je jedna u nizu sličnih otkada je izbila pandemija. Kina je ranije ove godine naložila strogu zabranu konzumacije i uzgoja divljih životinja kako bi obuzdala širenje zaraze. Zabrana uključuje i prodaju divljih životinja, što se odnosi i na "mokre tržnice", gdje se pretpostavlja da je virus prvi put prešao sa životinje na čovjeka. 

Na takvim tržnicama na nenatkrivenim štandovima, usko stisnutim jedan do drugog, mještani i posjetitelji kupuju svježe meso, ribu te žive, domaće i divlje, životinje. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.