SVIJET

Šta se događa s Kim Jong-unom

Je li Kim pod tretmanom u svojoj vili u turističkoj regiji Mount Kumgang

Mediji navode da je lider Sjeverne Koreje primljen u bolnicu 12. aprila. Arhiv

Avaz.ba

21.4.2020

Južnokorejski i kineski izvori u utorak su izrazili sumnju u izvještaje da je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un teško bolestan nakon što su neki mediji naveli da je on bio podvrgnut kardiovaskularnom zahvatu u bolnici i da je u „ogromnoj opasnosti“. 

NK, dnevna specijalizirana web-stranica sa sjedištem u Seulu, javio je u ponedjeljak navečer pozivajući se na neimenovani izvor u Sjevernoj Koreji da se Kim (36) oporavlja nakon što je bio podvrgnut zahvatu 12. aprila.

CNN je naveo riječi američkog zvaničnika upućenog u tu temu da Vašington "nadzire obavještajne podatke" da je Kim u velikoj opasnosti nakon hirurškog zahvata.

Dva izvora iz južnokorejske vlade odbacila su, ipak, izvještaj CNN-a, ne pojašnjavajući prirodu hirurškog zahvata. Predsjednička Plava kuća u Seulu saopćila je da nema nikakvih neuobičajenih nagovještaja da izolirana država radi na stvaranju nuklearnog oružja.


Kim je pod tretmanom u svojoj vili u turističkoj regiji Mount Kumgang. Arhiv

Zvaničnik Međunarodnog ureda za vezu kineske Komunističke partije, u čijoj su nadležnosti odnosi sa Sjevernom Korejom, izjavio je Reutersu kako ne vjeruje da je Kim teško bolestan. 

Dnevne novine NK navode da je Kim primljen u bolnicu 12. aprila, samo nekoliko sati prije kardiovaskularnog hirurškog zahvata nakon što mu se pogoršalo zdravstveno stanje zbog prekomjernog pušenja, gojaznosti i pretjeranog rada.

Dodaje se da je on sada pod tretmanom u svojoj vili u turističkoj regiji Mount Kumgang na istočnoj obali zemlje nakon što je bio podvrgnut hirurškom zahvatu, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.