UPOZORENJE

Vijeće Evrope: Koronavirus povećava rizike od korupcije

GRECO je objavio smjernice za 50 članica Vijeća Evrope radi sprečavanja korupcije u kontekstu zdravstvene krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa

Vijeće Evrope: Povećan rizik od korupcije. Agencije

Avaz.ba

21.4.2020

Tijelo Vijeća Evrope za borbu protiv korupcije GRECO danas je upozorilo na rizike od porasta korupcije zbog epidemije koronavirusa u sektoru zdravstva te pozvalo države na maksimalnu transparentnost.

GRECO je objavio smjernice za 50 članica Vijeća Evrope radi sprečavanja korupcije u kontekstu zdravstvene krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa.

Erupcija epidemije Covida-19 povećava rizike od korupcije, a posebno je ranjiv sektor zdravstva, naročito zbog potrebe za hitnom nabavkom medicinskog materijala, pojednostavljenjem pravila nabave, pretrpanih bolničkih ustanova i preopterećenog medicinskog osoblja - navodi GRECO. 

Predsjednik grupe Marin Mrčela naglašava da se zbog pandemije, a "s obzirom na koncentraciju moći, ukidanje određenih prava i sloboda te ubrizgavanja velikih svota novca u ekonomiju kako bi se kriza prebrodila, ne smiju potcijeniti rizici od porasta korupcije".

GRECO pozvao na poštivanje pravila. Agencije

Koruptivne prakse mogu pogoditi sve javne i privatne sektore i mogu se pojaviti u obliku podmićivanja u uslužnim djelatnostima povezanim sa zdravstvom, sukoba interesa i lobiranja u istraživanju i razvoju novih proizvoda, komercijalizacije medicinskih proizvoda i prevara povezanih s Covidom-19, tj. reklamiranja krivotvorenih lijekova, naglašava GRECO. 

Stoga ta grupa poziva centralne, ali i regionalne te lokalne vlasti, na maksimalnu transparentnost i komunikaciju prilikom donošenja odluka.

GRECO, osnovan 1999. radi jačanja kapaciteta članica u borbi protiv korupcije, okuplja 47 članica Vijeća Evrope te Bjelorusiju, Kazahstan i SAD.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.