NEĆE BITI LAKO

Italijanski premijer do kraja sedmice predstavlja program pokretanja ekonomije

Rado bih rekao da ćemo sve otvoriti. Odmah. Da krećemo sutra ujutro. Ali, takva odluka bila bi neodgovorna, napisao je premijer

Konte: Mjere ublažavanja režima pažljivo se razmatraju. Agencije

Avaz.ba

21.4.2020

Italijanski premijer Đuzepe Konte (Giuseppe Conte) najavio je danas da će "do kraja sedmice" predstaviti mjere ublažavanja ograničenja radi pokretanja ekonomije i postepenog izlaska iz krize koronavirusa.

Rado bih rekao da ćemo sve otvoriti. Odmah. Da krećemo sutra ujutro. Ali takva odluka bi bila neodgovorna. Krivulja zaraženih bi nekontrolirano porasla i uništila sve napore koje smo do sada poduzeli napisao je Konte u dugoj poruci na Facebooku.  

Italija, koronavirusom najteže pogođena evropska zemlja, u karantinu je od 9. marta, a neke regije sjevera zemlje i od ranije. Razdoblje karantina koji je dva puta produžen trebalo bi se završiti 3. maja.

Vlada pokušava izbjeći izbijanje novog vala zaraze virusom koja je odnijela više od 24.000 osoba u Italiji i poštedjeti privredu dodatnih šteta. 

- Ovoj vladi je zaštita zdravlja građana prioritet, ali ona nije neosjetljiva na zaštitu učinkovitosti proizvodnog sistema - napisao je Konte.

On je u svojoj poruci izložio poteškoće povezane sa 2. fazom pokretanja zemlje i precizirao da će pojedinosti izložiti sugrađanima do kraja ove sedmice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.