UKIDANJE MJERA

Kasai: Sve dok postoje zaraženi, nijedna zemlja nije sigurna

Ukoliko bi se ograničenja ublažila prerano, došlo bi do ponovnog porasta broja zaraženih

Takeši Kasai. WHO

Fena

21.4.2020

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da ukidanje restriktivnih mjera uvedenih radi sprečavanja širenja novog koronavirusa mora biti postepeno, a ukoliko bi se ograničenja ublažila prerano, došlo bi do ponovnog porasta broja zaraženih.

- Mjere zabrane rada pokazale su se efikasnim i ljudi moraju biti spremni na novi način života kako bi se društvu omogućilo funkcioniranje dok se koronavirus ne dovede pod kontrolu - rekao je Takeši Kasai, regionalni direktor WHO-a za zapadni Pacifik.

Moramo prilagoditi životni i zdravstveni sistem pandemiji, poručio je on na internetskoj konferenciji za novinare, javio je Reuters.


Svjetska zdravstvena organizacija. Avaz

- Barem dok se ne nađe vakcina ili veoma efikasan medicinski tretman, taj proces morat će postati naša nova norma - kazao je on. 

Poručio je da bi vlade koje razmatraju ukidanje mjera trebale to činiti pažljivo i postepeno i nastaviti s praćenjem epidemiološke situacije.

- Sve dok postoje zaraženi novim koronavirusom, nijedna zemlja nije sigurna od potencijalno velikog novog vala epidemije - upozorio je Kasai.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.