KORONAVIRUS Delhi želi da po svaku cijenu spriječi da Peking jeftino izvrši preuzimanja indijskih koncerna

Indija zabranjuje investicije iz Kine

Statistički gledano: 18 od 30 novoformiranih firmi u tehnološkom sektoru Indije su zavisne od kineskog novca

Avaz.ba

Delhi: Indija slijedi put Australije

Foto: Ilustracija


Treća najveća ekonomija Azije je isključila sa svoje teritorije kineske investitore. Nakon što je Centralna Banka Kine, na opće užasavanje Indije, iskoristila slabost indijske valute rupije te niski berzanski kurs da bi masovno kupila akcije indijske HDFC Banke, vlada u Delhiju je objavila da su od sada sve kupovine i preuzimanja firmi od strane Kine podložne dikretnom odobrenju od strane Indije. 

Time Delhi slijedi put Australije, koja je također prije neki dan zatvorila kapije za kineske investicije

Prije toga je vođa indijske opozicije Rahul Gandi (Gandhi) javno zahtijevao da se obustave sve operacije u kojima stranci mogu kupiti sada jeftine indijske akcije. 

- Masovo usporavanje rasta je veoma oslabilo puno indijskih kompanija i učinilo ih lakim plenom za atraktivna preuzimanja. Vlada ne smije da dopusti strancima da za vrijeme nacionalne krize preuzmu kontrolu nad indijskim firmama - poručio je Gandi. 

I to u momentu kad su kineske kompanije poput "Bytedance" ili ekspandirajući proizvođač automobila "Great Wall Motor Co Ltd" ili SAIC sa svojom podfirmom MG pokušali da masovno pokupuju akcije na kinskim berzama.

Statistički gledano: 18 od 30 novoformiranih firmi u tehnološkom sektoru Indije su zavisne od kineskog novca. 

- Koronavirus pogađa više poslovnih branši, a posebno one koje su visoko zavisne od kreditne podrške - kaže Vikram Doši, iz revizorske kuće "Pricewaterhouse Coopers" u Indiji. Izmedju aprila i decembra prošle godine je broj dirketnih investicija iz inostranstva u Indiji skočio za 10% na skoro 36 milijardi dolara.

Vlada u Delhiju nije formalno u svojoj odluci ni jednom riječju pomenula pokušaj Pekinga da iskoristi slabosti indijske berze ali je automatski ukinula sve dozvole susjednim zemljama za direktne investicije “ne bi li spriječila preuzimanja u iskorištavanju trenutnih slabosti”. Pri čemu ni jedan posmatrač ne smatra da se ova zabrana odnosi na investitore iz Šrlinake ili Nepala: odluka se realno odnosi isključivo na Kinu. Njeni investitori su kudikamo aktivniji nego investitori ostalih susjednih država Indije.

Delhi želi da po svaku cijenu spriječi da Peking jeftino izvrši preuzimanja indijskih koncerna. 

U odluci indijske vlade stoga piše: “Ako neka od država koja dijeli granicu sa Indijom ili neko od budućih investitora iz takvih zemalja želi da investira u Indiju, može to da radi isključivo preko vlade Indije.”

U februaru su analitičari "Gateway House" objavili da Kina trenutno u Indiji ima oko 6,2 milijarde dolara u direktnim investicijama, ali niko ne zna kolika je ukupna suma koju je Kina preko fondova do sada investirala u indijske firme.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na