BJELORUSIJA

Lukašenko: WHO nas ne voli, predlažu nam karantin i policijski sat

Eksperti WHO bili su u Bjelorusiji od 8. do 11. aprila na poziv Lukašenka, kako bi procijenili situaciju sa koronavirusom

Aleksandar Lukašenko. Agencije

Avaz.ba

21.4.2020

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je Bjelorusiji da preduzme oštrije mjere u borbi protiv širenja virusa korona - da uvede karantin u zemlji, a možda i policijski čas, izjavio je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

- Oni (eksperti WHO) nas baš i ne vole. To je međunarodna organizacija u kojoj uvijek ima dosta politike. Išli su svuda, čak i u bolnička odjeljenja, što nisam očekivao. Dali su nam brojne savjete, čak su predložili karantin, pa i policijski čas. Kao što stručnjaci kažu: vlast ne laže. Kako jeste, tako i govore - izjavio je Lukašenko.

Bjelorusija se s  koronavirusom bori lokalno. Ministarstvo zdravlja te zemlje isticalo je da vlasti preduzimaju mjere za identificiranje pacijenata s koronavirusom  i onih s kojima su bili u kontaktu, a oboljeli i kontakti prvog ili drugog reda su izolovani. 

Lukašenko je ranije rekao da je Ministarstvo zdravlja predložilo da se zemlja "direktno" bori protiv širenja Covid-19, ali da Bjelorusija nema dovoljno sredstava za to.


U Bjelorusiji nije uveden karantin. AFP

Podsjetimo, u Bjelorusiji nije uveden karantin. Eksperti WHO bili su u Bjelorusiji od 8. do 11. aprila na poziv Lukašenka, kako bi procijenili situaciju sa koronavirusom. Misija je preporučila ovoj zemlji da pooštri mjere po pitanju fizičkog distanciranja građana, kao i da otkaže sportske i druge javne događaje. 

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove koronavirusne infekcije COVID-19 za pandemiju. 

Ministarstvo zdravlja Bjelorusije je jučer saopćilo da je u zemlji registrirano 6.264 slučaja zaraženih virusom, a da je 51 osoba preminula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.