PREPORUKE

Danski šef za zdravstvo: Seks je zdrav, možete ga imati u vrijeme koronavirusa

Virus se ne širi spermom ili vaginalnom tekućinom, ali fizička bliskost uključena donosi rizik obolijevanja.

Soren Brostrom. Agencije

Avaz.ba

21.4.2020

Soren Brostrom, direktor Zavoda za zdravstvo Danske, na konferenciji za novinare, poručio je građanima da mjere socijalnog distanciranja nipošto ne znače da bi trebali prestati sa spolnim odnosima. 

Od spolnih odnosa ne trebaju odustati ni samci koji nisu u stalnoj vezi nego imaju “relativno visok broj različitih seksualnih partnera”, piše portal Thelocal.dk, specijaliziran za vijesti iz Danske na engleskom jeziku. 

– Seks je dobar. Seks je zdrav. Mi smo seksualna bića i naravno da možete imati spolne odnose u ovoj situaciji. Kao i sa svakim drugim oblikom ljudskog kontakta, postoji rizik infekcije. Ali naravno da imate pravo na spolni odnos – rekao je Brostrom.

Koronavirus ulazi u dišne ​​putove udisanjem kapljica i ne širi se spermom ili vaginalnom tekućinom, ali fizička bliskost uključena donosi rizik obolijevanja.

U Danskoj se život vraća normalnom toku - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Kare Molbak, direktor danske agencije za zarazne bolesti SSI, rekao je da smjernice socijalnog distanciranja u Danskoj ne bi trebale obeshrabriti ni druženje, ni seksualne susrete. 

- Mislim da ne postoji zabrana sastajanja. To se odnosi samo na veći broj ljudi. Dakle, tako, mislim da još uvijek postoji mogućnost takvog kontakta, posebno sa stalnim partnerom - rekao je Molbak prenose danski mediji.

Nakon zatvaranja pred pandemijom koronavirusa, u Danskoj se život vraća normalnom toku, ali vrlo postepeno, uz napomenu da se građani i dalje moraju pridržavati mjera socijalnog distanciranja, koje će možda trajati još godinu dana. 

Otvoreni su frizerski i kozmetički saloni, autoškole, zubarske ordinacije i slični lokali. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.