PALA PRVA TUŽBA

Američka država Misuri tužila Kinu zbog koronavirusa

U tužbi se navodi da su kineski dužnosnici odgovorni za ogroman broj smrti, patnje i ekonomske gubitke nanesene stanovnicima Misurija i cijelom svijetu

Vlasti Misurija tvrde da je Kina trebala sve učiniti da uspori širenje virusa. Agencije

Avaz.ba

22.4.2020

Američka savezna država Misuri (Missouri) tuži kinesku vladu zbog koronavirusa, kriveći je za globalnu pandemiju koronavirusa.

U tužbi se navodi da su kineski dužnosnici odgovorni za ogroman broj smrti, patnje i ekonomske gubitke nanesene stanovnicima Misurija i cijelom svijetu.

Glavni državni tužilac Erik Šmit (Eric Schmitt) u pisanoj je izjavi ustvrdio da je kineska vlada lagala o opasnosti ovog virusa te da nije učinila dovoljno da uspori njegovo širenje.

Potez državnog tužioca Šmita nema pravno uporište. Screenshoot

- Kineske su vlasti lagale cijelom svijetu o opasnosti i ponašanju Covida-19, utišavali su zviždače i nisu učinili dovoljno za sprečavanje širenja virusa. Moraju odgovarati za svoje postupke - napisao je Šmit, prenosi "The Guardian".

Zasad nije poznato hoće li ta tužba uopće imati kakav utjecaj. Naime, američki zakon općenito zabranjuje tužbe protiv drugih zemalja, uz nekoliko izuzetaka.

Pravni je problem da to jednostavno nije moguće - rekla je profesorica međunarodnoga prava na kalifornijskom univerzitetu "Hastings College of Law" Čimen Keitner (Chimene Keitner), koja je nedavno napisala i blog objavu pod naslovom "Ne pokušavajte tužiti Kinu zbog koronavirusa". 

Izvršna direktorica Demokratske stranke u Misuriju Loren Gepford (Lauren) ovu je tužbi nazvala "štosom" republikanskog državnog tužioca koji je ove godine ponovno izabran, javlja "The Guardian".

Broj umrlih u toj saveznoj državi je jučer porastao za 16. Prema podacima Univerzitete "Johns Hopkins", sada je tamo od koronavirusa umrlo ukupno 215 osoba, a broj zaraženih je u jednom danu narastao za 156 pa ih je sada u Misuriju ukupno 5,963.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.