HRVATSKA

Obilježena 75. godišnjica proboja iz logora u Jasenovcu

Prisutni su bili i predstavnici nacionalnih manjina i antifašista

Milanović i Plenković položili cvijeće. Slavko Midzor/PIXSELL

Fu. M. / Avaz.ba

22.4.2020

Državni vrh Hrvatske i predstavnici nacionalnih manjina i antifašista danas su ispod spomenika "Kameni cvijet" položili vijenac i cvijeće u spomen na žrtve ustaškog logora Jasenovac, na 75. godišnjicu proboja posljednjih zatvorenika.

Ove godine na državnoj komemoraciji ponovo je cijeli državni vrh, što nije bio slučaj od 2014. godine, a prisutni su bili i predstavnici nacionalnih manjina i antifašista, koji su od 2016. godine odbijali prisustvovati državnoj komemoraciji.

Prisutni su bili i predstavnici nacionalnih manjina i antifašista. PIXSELL

Zajednički vijenac tako su položili predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te predsjednik vlade Andrej Plenković.

Po cvijet su u spomen na žrtve položili predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus, predsjednik Savjeta Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi te predsjednik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin.


- Reći ću da mi je drago što smo nakon dugo vremena došli ovdje u ovom sastavu. Sretan sam da nije bilo govorancija. Što se tiče nekih ogranaka vlasti, ja nisam ta vlast. Na sudove nemam utjecaj - rekao je Zoran Milanović.

Bez svečane komemoracije. Pixsell

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je da je mnogo učinjeno u mandatu aktuelne vlade, kada je u pitanju dijalog s predstavnicima žrtava.

- Pitanje dijaloga s predstavnicima žrtava je kontinuirano i u mandatu ove vlade je puno učinjeno. Politika koju vodimo i izjave koje dajemo su čvrste i jasne. Ova vlada nema nikakvog sluha za revizionizam, što se tiče konkretnih projekata, ja ću to vidjeti s nadležnim ministrom - kazao je Plenković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.