ŠTOKHOLM Prilika da se krene novim putem

Greta Tunberg sve vrijeme je šutjela, ali sada se oglasila

Ako jedan virus može uništiti ekonomije za samo nekoliko sedmica, to pokazuje da ne razmišljamo dugoročno i da ne uzimamo u obzir rizike

Avaz.ba

Turnberg: Poznata aktivistica

Foto: Arhiv


Države imaju šansu da krenu novim putem dok se društva vraćaju u normalno stanje poslije restrikcija koje su uvedene radi sprečavanja širenja koronavirusa, izjavila je danas aktivistica Greta Tunberg (Thunberg) povodom Dana Zemlje. 

Tunberg je postala poznata kada je, kao tinejdžerka od 15 godina, počela izostajati iz škole petkom i protestirati ispred švedskog parlamenta zbog emisija ugljendioksida.

- Sviđalo nam se ili ne, svijet se promijenio i izgleda potpuno drugačije nego prije nekoliko mjeseci i vjerovatno više neće biti isti, a mi ćemo morati da odaberemo kojim ćemo putem krenuti dalje - rekla je ona.

Tunberg je dodala da "ako jedan virus može uništiti ekonomije za samo nekoliko sedmica, to pokazuje da ne razmišljamo dugoročno i da ne uzimamo u obzir rizike". 

Ona je učestvovala u internetskom skupu povodom Dana Zemlje, koji se obilježava već 50 godina kako bi se ukazalo na izazove u zaštiti okoliša.

Evropski Kopernikov servis za klimatske promjene saopćio je da je prošla godina bila najtoplija zabilježena u Evropi. 

Više o temi Greta Thunberg

DRUŠTVENE MREŽE
Greta Tunberg misli da ima koronavirus
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na