KORONAVIRUS

Ljekari primijetili opasnu promjenu u organizmu oboljelih

Pacijenti sada primaju velike doze lijeka za razrjeđivanje krvi čak i prije nego što se pojave bilo kakvi dokazi o njenom zgrušavanju

Zabilježene promjene u krvi. Ilustracija

Avaz.ba

25.4.2020

Dok se koronavirus proširio Njujorkom krajem marta, ljekari u bolnici Maunt Sinaj primijetili su da se nešto čudno dešava s krvlju pacijenata. Ljekari različitih specijalnosti otkrili su znakove zadebljanja i zgrušavanja krvi u različitim organima. 

Ovo se pokazalo jednim od alarmantnih načina na koji virus pustoši tijelo. Na Maunt Sinaju nefrolozi su primijetili da se prilikom dijalize bubrega kateteri zatrpavaju ugrušcima. 

Pulmolozi koji su pratili pacijente sa Covidom-19 na mehaničkim respiratorima mogli su vidjeti da su dijelovi pluća neobično bili bez krvi. 

Neurohirurzi su se suočili s porastom uobičajenog broja moždanih udara zbog krvnih ugrušaka i kod mlađih ljudi, a barem polovina je bila pozitivna na virus.

Nakon što su ljekari različitih specijalnosti došli do svojih zapažanja, razvili su novi protokol liječenja.

Pacijenti sada primaju velike doze lijeka za razrjeđivanje krvi čak i prije nego što se pojave bilo kakvi dokazi o njenom zgrušavanju.

Novi protokol se ne primjenjuje kod pacijenata visokog rizika jer razrjeđivači krvi mogu dovesti do krvarenja u mozgu i drugim organima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.