ISTRAŽIVANJA

Nikotin možda štiti od koronavirusa

Hipotezu o zaštitnom učinku nikotina podupire nizak postotak pušača među pacijentima hospitaliziranim zbog Covida-19 širom svijeta

Nikotinski flasteri bit će primijenjeni u različitim dozama u tri ispitivanja. Ilustracija

Avaz.ba

23.4.2020

Nikotin možda štiti od koronavirusa, pokazala su istraživanja u Francuskoj i u pripremi su preventivne i terapeutske studije na pacijentima koje će se provesti u pariskoj bolnici "La Pitie-Salpetriere", piše "Guardian".

Hipotezu o zaštitnom učinku nikotina podupire nizak postotak pušača među pacijentima hospitaliziranim zbog Covida-19 širom svijeta, a dobila je i solidnu potvrdu u novoj francuskoj studiji na 350 pacijenata na bolničkom liječenju i još 150 njih s blažim simptomima.

- Među njima je samo pet posto pušača, što je nesrazmjerno manje nego što ih ima u ukupnoj populaciji - rekao je profesor interne medicine Zahir Amoura, koji je proveo istraživanje.


Studija ne treba poticati ljude da pohrle po cigarete. Ilustracija

Hipoteza je, dodaju stručnjaci, da se nikotin veže na ćelijske receptore kojima se koristi i koronavirus i tako ga sprečava da ih preuzme, uđe u ćeliju i počne se multiplicirati.

- Čim dobijemo zeleno svjetlo od ministarstva zdravstva, nikotinski flasteri bit će primijenjeni u različitim dozama u tri ispitivanja kao preventiva medicinskim radnicima, da se vidi štiti li ih, kao terapija hospitaliziranim pacijentima kako bi se ustanovili ublažava li simptome i konačno, bolesnicima s teškom kliničkom slikom na odjelu intenzivne njege - rekao je profesor Amoura.

Studija, međutim, ne treba poticati ljude da pohrle po cigarete, kazali su naučnici. Nikotin je i dalje štetan za pluća, srce i opće zdravlje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.