EKONOMIJA

Globalni pad doznaka iz dijaspore 142 milijarde dolara

Padu novčanih sredstava za skoro 20 posto u velikoj će mjeri doprinijeti smanjenje plaća i zaposlenosti u inozemstvu

Pad novčanih sredstava koja dijaspora šalje kući za 20 posto. Ilustracija

Avaz.ba / Fena

23.4.2020

Svjetska banka predviđa da će doznake migranata rođacima u matičnim zemljama pasti ove godine za 142 milijarde dolara na globalnom nivou. To će biti njihov najveći pad u novijoj historiji, usljed pandemije koronavirusa.

Vitalni izvor prihoda

Prema saopćenju Svjetske banke, padu novčanih sredstava koja migranti šalju kući za skoro 20 posto, što je četiri puta veći pad u zemljama s niskim i srednjim primanjima nego tokom finansijske krize 2009. godine, u velikoj mjeri doprinijet će smanjenje njihovih plaća i zaposlenosti u inozemstvu.

- Doznake su vitalni izvor prihoda za zemlje u razvoju. Aktuelna ekonomska recesija uzrokovana Covidom-19 znatno će utjecati na mogućnost slanja novca kući, zbog čega je od još vitalnijeg značaja da skratimo vrijeme oporavka naprednih ekonomija - kaže predsjednik Grupe Svjetska banka David Malpas (Malpass). 

Procjenjuje se da oko milijardu migranata - od kojih oko 270 miliona radi van svojih matičnih država, a oko 760 miliona su interni migranti - pomaže finansiranje troškova hrane, odijevanja i stanovanja za do tri osobe u zajednicama iz kojih potiču, rekao je Dilip Rata (Ratha), vodeći autor novog izvještaja Svjetske banke o utjecaju Covida-19 na doznake.

Svjetska banka: Iznos doznaka ove godine past će na 572 milijarde dolara. Arhiv

Ipak, ti radnici obično su ranjiviji tokom kriza.

Zbog naglog povećanja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama i ekonomijama Perzijskog zaljeva i Rusije, uslijed pada cijena nafte, novčani tokovi ove vrste iz najvećih svjetskih izvora su znatno ugušeni. 

Ratha dodaje da je pad doznaka u dosadašnjem dijelu ove godine najveći otkako je Svjetska banka počela 1980. godine voditi takvu evidenciju.

Pad cijena nafte

Ukupan iznos doznaka u svijetu je prošle godine dostigao 714 milijardi dolara, a ove godine će, prema procjeni Svjetske banke, pasti na 572 milijarde dolara.

Evropa i centralna Azija, kao blok, zabilježit će procentualno najveći pad ovih priliva, za 28 posto, zbog zajedničkog djelovanja pandemije i pada cijene nafte, procijenila je Svjetska banka.  
 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.