PORUKE Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guteres upozorio

Pandemija koronavirusa postaje kriza ljudskih prava

Vlade moraju biti transparentne, savjesne i odgovorne, a novinarske slobode, organizacije građanskog društva, privatni sektor i "građanski prostor" od suštinskog su značaja

Avaz.ba / Fena

Guteres: Poruka je jasna

Foto: Arhiv


Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guteres (Guterres) izjavio je da pandemija koronavirusa "postaje kriza ljudskih prava".

Čelnik Svjetske organizacije navodi u videoporuci objavljenoj u četvrtak da postoji diskriminacija u dostupnosti javnim službama u borbi protiv Covida-19 i da "strukturne nejednakosti ometaju pristup tim službama". 

Usvajanje represivnih mjera

Guteres je također izjavio da pandemija "ima nesrazmjerne posljedice na određene zajednice, donosi rast govora mržnje, pogađa najranjivije grupe i stvara rizik nesrazmjernih sigurnosnih odgovora koji slabe odgovor zdravstvenih službi".

On je upozorio da uz "jačanje etnonacionalizma, populizma, autoritarizma i potiskivanje ljudskih prava u nekim zemljama, aktuelna kriza može pružiti opravdanje za usvajanje represivnih mjera i ostvarivanje ciljeva nevezanih za pandemiju". 

  • Antonio Guteres

    Antonio Guteres

    Foto: Arhiv


Guteres nije spomenuo nijednu zemlju niti stranku, ali je naglasio da "vlade moraju biti transparentne, savjesne i odgovorne" i da su novinarske slobode, organizacije građanskog društva, privatni sektor i "građanski prostor" od suštinskog značaja.

Istaknuo je da sve vanredne mjere - uključujući vanredno stanje - moraju biti "legalne, srazmjerne, neophodne i nediskriminatorne, moraju imati konkretan fokus i trajanje i najmanje agresivan pristup eventualnoj zaštiti javnog zdravstva". 

Ekonomski oporavak

Guteres je objavio izvještaj o tome kako se ljudska prava moraju tretirati u odgovoru na Covid-19 i ekonomskom oporavku.

- Poruka je jasna: Ljudi i njihova prava moraju biti na čelu i u središtu svih napora u borbi protiv pandemije - zaključio je čelnik Svjetske organizacije.

Više o temi

SARAJEVO
Počela online sjednica Skupštine KS
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na