NAUKA

Virologinja iz Škotske otkrila je koronavirus: Sa 16 godina napustila je školu, ali je uspela da postane naučnica svjetskog glasa

Vjeruje se da su upravo Džun Almeida, dr. Dejvid Tajrel i njihov saradnik Toni Voterson skovali ime "koronavirus" zbog krune koja česticama virusa daje poznati izgled

Almeida: Fantastična karijera u Kanadi i Evropi. Agencije

Avaz.ba

24.4.2020

Džun Almeida (June Almeida), škotska virologinja, bila je pionirka u identifikaciji i dijagnosticiranju virusa. Njene vještine u baratanju elektronskim mikroskopom osigurale su joj status pionirke virologije.

Uprkos manjku formalnog obrazovanja s obzirom na to da je, zbog nedostatka novca, bila primorana da napusti školovanje, Almeida je uspjela da izgradi fantastičnu karijeru. Uspjela je da se zaposli kao laboratorijska tehničarka u bolnici u Glazgovu da bi se potom preselila u London, gdje se udala za umjetnika iz Venecuele Enrikea Almeidu. Dobili su i kćerku Džojs, a onda su se odselili u Kanadu.

Prva vizuelizacija

Tamo je Almeida dobila posao u Institutu za tumore u Ontariju, gdje je potpuno usavršila tehniku baratanja elektronskim mikroskopom i razvila metodu vizuelizacije virusa. 

Vijesti o njenim uspjesima stigle su i do Engleske i tako je jedan mikrobiolog uspio da nagovori da se vrati u London. 

Regrutirala ju je bolnica "St. Thomas’s Hospital Medical School", gdje je, u saradnji s dr. Dejvidom Tajrelom, istraživala viruse gripe i hepatitisa B i gdje je, zahvaljujući svojoj vještini baratanja elektronskim mikroskopom, napravila i prvu vizuelizaciju virusa rubeole.

Prvi članak o koronavirusu joj odbijen. Agencije

Džun Almeida otkrila je i koronaviruse, a o tome je pokušala da objavi i članak. 

Prvi put kad je pokušala, članak je odbijen uz objašnjenje da su "priložene slike samo loše slike čestica virusa prehlade". 

Nije odustala pa je isti članak 1965. objavila u žurnalu "British Medical", a godinu poslije rad je objavio i "Journal of General Virology".

Brilijantna karijera

Vjeruje se da su upravo Džun, dr. Dejvid Tajrel i njihov saradnik Toni Voterson skovali ime "koronavirus" zbog krune koja česticama virusa daje poznati izgled.

Džun je nakon toga nastavila svoju brilijantnu karijeru, a kasnih osamdesetih upravo je ona pomogla u proizvodnji mikrografa HIV virusa. 

Umrla je nakon srčanog udara 2007. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.