TRAŽE SE MOTIVI

Napadač pretukao djevojku pa krenuo u krvavi pohod

Policija pokušava utvrditi šta se tačno dogodilo. AFP

Avaz.ba

24.4.2020

Najgora masovna pucnjava u historiji Kanade počela je napadom osumnjičenog na njegovu djevojku. To je vjerovatno bio "katalizator" za 22 ubistva koja su uslijedila u roku od samo 13 sati, saopćila je policija.

Predstavnik Kraljevske kanadske vojske (RCMP) Daren Kembel (Darren Campbell) rekao je da se motivi za ovaj strašni zločin od prošle nedjelje još istražuju. Napadač je pretukao svoju djevojku, koja je uspjela pobjeći i sakriti se u obližnjoj šumi. Kasnije je obavijestila policiju da je napadač nosio patrolnu uniformu i to je moglo biti pokretač „kasnijeg lanca događaja".

Kembel je sugerirao da je njen bijeg vjerovatno naljutio napadača, identificiranog kao 51-godišnji Gabrijel Vortman (Gabriel Wortman). Policija je djevojku prethodno opisala kao "ključnog svjedoka" koji im je pomogao da identificiraju naoružanog muškarca. Ona se gotovo devet sati skrivala nakon haosa izazvanog pucnjavom, ali i požarima. 


Vortmen: Nosio policijsku uniformu. AFP

Do tada je identificirano 13 žrtava u mirnoj i rijetko naseljenoj zajednici Nova Škotska, gdje je policija postavila široku zamku kako bi pokušala uhapsiti osumnjičenog. Tokom noći, Vortmen je vjerovatno napustio to područje prerušen u policajca i provukao se pored barikada.

- Ne mogu zamisliti užasniji splet okolnosti kada pokušavaš naći nekog ko izgleda poput tebe - rekao je Kembel.

To je dalo osumnjičenom prednost nad policijom, ali i svakom drugog osobom s kojom se susreo tokom krvavog pohoda. Vlasti su također saznale za tri prepravljena automobila Ford Taurus u vlasništvu osumnjičenog, iste marke kao policijski, ali u početku nisu bili svjesni da postoji i četvrti, koji je koristio u napadu.

Njegove puške, saopćila je policija, nabavljene su u Kanadi i Sjedinjenim Državama. Vortmen je uzeo i naoružanje policajca kojeg je ubio prije nego što je i sam nastradao u obračunu sa policajcem koji ga je zatekao na benzinskoj pumpi u blizini Halifaksa.

- Kad je službenik izašao iz vozila, došlo je do susreta, a na napadača je policija pucala i ubila u 11.26 sati ujutro – rekao je Kembel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.